Перший дзвінок за кордон прем’єрка Трасс зробила Зеленському: про що говорили

Президент України Володимир Зеленський став першим іноземним лідером, із яким Ліз Трасс провела телефонну розмову на посаді прем’єр-міністра Сполученого Королівства.

Про це президент України повідомив увечері у вівторок, 6 вересня, у твіттері та відеозверненні.

Як розповів Зеленський, він запросив Трасс до України і “подякував британцям за велику оборонну та економічну допомогу для України”.

“Важливо, що Велика Британія готова й далі її посилювати”, – зазначив глава держави у твіттері.

Також сторони обговорили гарантії безпеки для України, участь Британії у відновленні України після війни та подальший тиск на Росію.

“Мета – зупинити агресію та притягнути винних до відповідальності. Важливо визнати РФ терористичною державою. Ми будемо продовжувати активну взаємодію у всіх форматах”, – додав Зеленський.

“Це була її (Трасс) перша розмова в новому статусі з іноземним лідером – і це велика честь для України”, – сказав президент.

“Час, коли пані премʼєр-міністр починає роботу, дуже складний. Російський енергетичний шантаж, постійні намагання держави-терориста дестабілізувати політичну ситуацію у Європі й у вільному світі, постійна російська дезінформація…
Але, зберігаючи нашу єдність, працюючи у повній координації, ми й це можемо подолати.

Обговорили, як іще посилити тиск на Росію, щоб ціна за агресію для неї постійно зростала. І щоб так само постійно зростала оборонна підтримка нашої держави. Почув дуже вагомі слова й щодо нашої співпраці, і щодо майбутніх безпекових гарантій для України, і щодо відбудови нашої держави. Дуже важливо, що Велика Британія зберігатиме лідерську роль у консолідації вільного світу й захисті свободи”, – розповів Зеленський у відеозверненні.

Нагадаємо, 5 вересня стало відомо, що Ліз Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії Сполученого Королівства. 6 вересня Трасс стала прем’єр-міністром Великої Британії після того, як королева офіційно попросила її сформувати новий уряд.

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, призначення Ліз Трасс на посаду прем’єр-міністра Великої Британії означає продовження жорсткого курсу Лондона щодо Росії.

Читайте також:
Трасс оголосила міністрів свого уряду: Воллес залишився на чолі міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна