Два третини земель Німеччини обмежили прийом біженців з України

12 із 16 федеральних земель Німеччини обмежили або ввели мораторій на прийом нових біженців з України.

Країна прийняла 980 тис. українських біженців, і дві третини регіонів ФРН вважають свої можливості майже вичерпаними. Таким чином, вони “активували заборону в системі початкового розподілу”, тобто фактично “заморозили” оформлення та розселення нових біженців, зокрема з України, пише газета Die Zeit.

Останнім часом потік українських біженців до Німеччини становить у середньому 875 осіб на день.

Тепер багато земель і муніципалітетів відмовляються реєструвати новоприбулих біженців — рідкісний виняток часом роблять лише для тих, у кого в регіоні живуть близькі кревні родичі.

Проблеми посилює і німецька бюрократія: громадяни України, які втекли від війни, жорстко прив’язані до нового місця проживання в Німеччині з моменту отримання перших соціальних виплат. Тому якщо спочатку вони знайшли житло, наприклад, у друзів у Берліні, то тепер не можуть переїхати у безкоштовне соціальне житло у Бранденбурзі, переказує “НВ“.

Представниця організації Unterkunft Ukraine, яка займається розселенням українців, розповіла DW, що останнім часом вони все частіше отримують відмови від представників місцевої влади на підселення українських біженців до приватних будинків німців. “Для біженців це означає, що вони будуть змушені повернутися до переповнених центрів прийому біженців, щоб отримувати державну фінансову підтримку”, – пише “Німецька хвиля”.

Другою причиною тимчасового обмеження на прийом біженців, яке німецькі регіони вирішили запровадити зараз, ЗМІ Німеччини називають збільшення числа біженців на балканському маршруті.

Перелік земель чи окремих муніципалітетів, де вже запровадили мораторій на реєстрацію нових біженців з України, німецькі ЗМІ та відомства не наводять.

З Баварії, найбагатшої німецької землі, надходить суперечлива інформація. Süddeutsche Zeitung та DW на початку серпня згадували її серед тих земель, які загалом припинили приймати нових біженців. Однак у публікації RND від 3 вересня наведено цитату міністра внутрішніх справ Баварії Йоахіма Геррманна, який заявив, що ця земля “все ще відкрита” для прийому біженців із України. Водночас, за його даними, у Баварії варіанти розміщення для осіб, які шукають притулку, все частіше використовуються на повну потужність, а центральні пункти прийому біженців у Баварії заповнені на 102,7%.

Чи приймає Німеччина українців

Це не означає, що українцям тепер не можна приїхати до Німеччини. Влада Німеччини пообіцяла, що реєстрацію для біженців з України буде відкрито до закінчення війни.

Проте з 1 вересня 2022 року у ФРН набули чинності нові правила перебування для українських біженців. Відтепер діє облік часу перебування в країні без реєстрації такого статусу. Враховуються всі дні перебування, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Ті українці, які перебувають у Німеччині понад 90 днів, мають набути статус тимчасового захисту або залишити країну (з правом повернутися ще за 90 днів — тобто за правилами безвізового режиму).

Якщо ж українці приїдуть на територію Німеччини після 1 вересня 2022 року, вони матимуть змогу лише протягом 90 днів легально перебувати у країні без потреби подавати заяву на реєстрацію статусу тимчасового захисту.

Німецькі ЗМІ нагадують, що обмеження, запроваджені землями ФРН на прийом українських біженців, не є постійними та покликані дати регіонам і муніципалітетам “тимчасовий перепочинок”.

За даними Федерального управління у справах міграції та біженців, біженці від війни зараз відносно справедливо розподілені по всіх федеральних землях. Якщо війна в Україні продовжиться і прибуватиме ще більше людей, усім федеральним землям все одно доведеться приймати більше біженців, – констатує Süddeutsche Zeitung.

Читайте також:
У Німеччині намагалися підпалити дитсадок, у який ходять діти з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна