Британія надає для ВМСУ шість підводних безпілотних мінних мисливців

Міністерство оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії передає підводні безпілотні мінні мисливці, щоб допомогти Україні очистити берегову лінію.

Про це у четвер, 1 вересня, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ. 

“Сполучене Королівство надає Україні підводні безпілотні дрони та навчає українських військовослужбовців у Британії використовувати їх для очищення берегової лінії від мін”, – йдеться в повідомленні. 

Протягом найближчих місяців Королівський флот і наші американські партнери навчать користуватися автономними мінно-пошуковими апаратами десятки українських військовослужбовців, додали в ГШ.

Для виявлення російських мін у водах біля узбережжя України в країну відправлять шість автономних мінно-пошукових апаратів. Три з них будуть надані зі складів ЗС Сполученого Королівства, а ще три будуть придбані у промисловості.

“Легкий автономний апарат призначений для використання на мілководних узбережжях, ефективно працює на глибині до 100 м для виявлення, локалізації та ідентифікації мін за допомогою набору датчиків, щоб ВМС ЗС України могли їх знищити”, – розповідають у ГШ про цей вид озброєння. 

Протягом найближчих місяців десятки військовослужбовців ВМС ЗС України навчаться користуватися безпілотниками, перший курс вже розпочато.

Тритижневі навчальні курси разом із Шостим флотом ВМС США проводитиме група Королівського військово-морського флоту з питань занурення та використання загроз. Маючи значний досвід використання обладнання, вони проводитимуть навчання на морі, щоб керувати апаратами та інтерпретувати дані, які вони надсилають назад, щоб ідентифікувати макети мін.

Перший морський лорд і начальник штабу Королівських ВМС Адмірал сер Бен Кі так прокоментував передачу цього озброєння: 

“Завдяки професійним умінням, яким тут навчають, наші українські союзники зможуть очистити власні води від мін. Ця зброя вражає судноплавство без розбору, але особливо впливає на цивільний рух і торгівлю, а також має руйнівний вплив на свободу судноплавства в Чорному морі. Це навчання є ще однією потужною демонстрацією постійної відданості Сполученого Королівства Україні в її боротьбі за захист своєї країни та відсічі російській агресії”.

Капітан Королівських ВМС Бен Вікері з дайвінгу та протимінної боротьби додає:

“Український персонал неймовірний, і це задоволення працювати з ним і допомагати їм у їхній боротьбі захищати свою Батьківщину від агресії, від якої вони зараз страждають. Ці неймовірні, вмотивовані та дуже професійні моряки взялися за це завдання та досягли неймовірного прогресу, отримавши чудовий рівень майстерності. Я надзвичайно пишаюся ними, а також фахівцями з водолазів-розміновувачів Королівського флоту та фахівців з протимінної боротьби, які проводять навчання, стоячи пліч-о-пліч – вони сильніші разом, щоб досягти цієї життєво важливої навчальної місії, керуючись нашими спільними цінностями та спільним зв’язком”.

Читайте також:
Британія передає Україні шість підводних дронів та навчає персонал для розмінування узбереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна