У Ризі демонтували величезний меморіал на честь радянської армії. ВІДЕО

У столиці Латвії, Ризі, демонтували останню частину меморіалу на честь радянських військових – 79-метровий обеліск.

Падіння обеліска в парку Перемоги відбулося в четвер, 25 серпня, о 16.43.

Як інформує портал Delfi, таким чином, знесення всіх елементів меморіального ансамблю зайняло три дні. У вівторок було знесено групу скульптур, що зображують радянських воїнів, у середу – скульптуру, що втілює образ Ніки.

Демонтаж останньої стели тривав майже сім годин. Її повалення спричинило гуркіт та сильний сплеск води у басейні.

Падіння обеліска деякі спостерігачі зустріли оплесками.

За повідомленням агентства LETA, після того, як обеліск було знесено, поліція швидко відновила рух на прилеглих вулицях. Проте рух пішоходів був суттєво обмежений, до руїн пам’ятника неможливо підійти.

Проведення акцій протесту (виступів проросійських сил) не було дозволене.

Із 22 серпня на околицях меморіалу в парку Перемоги поліція з різних причин затримала 27 людей.

Етап 3. Демонтаж стели

Етап 2. Демонтаж Ніки

Етап 1. Демонтаж скульптур солдатів

Передісторія

Дискусія про необхідність знести радянський меморіал у Пардаугаві почалася в латвійському суспільстві майже одразу після військового вторгнення РФ в Україну. Якщо до 24 лютого 2022 року ініціативи знести пам’ятник здавалися малоздійсненними, то у травні демонтаж підтримали три перші особи держави: -спікер сейму, президент та прем’єр-міністр. 20 травня в Ризі відбулася багатотисячна хода “За звільнення від радянської спадщини” – від пам’ятника Свободи до радянського меморіалу.

12 травня Сейм Латвії підтримав законопроєкт, який припиняє дію 13-ї статті латвійсько-російського договору щодо збереження меморіальних споруд.
Рішення знести пам’ятник у Пардаугаві Сейм ухвалив 16 червня, затвердивши в остаточному читанні Закон “Про заборону експонування об’єктів, що прославляють радянський та нацистський режими…”. Закон передбачає знесення не лише монумента в Ризі, а й пам’ятників, меморіальних дощок та об’єктів, присвячених радянському окупаційному режиму та армії СРСР.

У законі встановлено термін знесення пам’ятника — до 15 листопада 2022 року. Щоб процес демонтажу уклався в строки, законодавці як виняток спростили процедуру проведення Ризькою думою конкурсу на виконання будівельних робіт.

Сума витрат на демонтаж пам’ятника – 2,1 млн євро. З них держава фінансує близько 50%. Також планується використати зібрані на платформі ziedot.lv пожертви, 268 383 євро, на прибирання території після демонтажу.

Читайте також:
Шість самохідних гаубиць М109 від Латвії вже б’ють росіян, – МОУ

Героїв полку “Азов” і Маріуполя: Київрада затвердила перейменування першої третини столичних вулиць у межах дерусифікації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна