Штаб ЧФ у Севастополі міг атакувати цивільний безпілотник, але ППО окупантів не змогла його збити, – ISW

Удар по штабу Чорноморського флоту в Севастополі 20 серпня міг бути завданий цивільним безпілотником SkyEye 5000 mm Pro UAV.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Американські експерти нагадують, що на кадрах відео із соцмереж чути гучний вибух та видно хмару диму навколо штабу. Дрон, швидше за все, здетонував – тобто досягнув цілі й вибухнув, а не був збитий російською ППО, яка виявилася на це просто неспроможна, всупереч запевненням окупантів.

Зазначається, що фахівці OSINT (розслідування за відкритими джерелами) ідентифікували цей безпілотник як комерційно доступний Skyeye 5000 mm Pro, який можна купити навіть на Aliexpress. Такий БПЛА може нести вантаж вагою до 20 кг та розвивати швидкість до 150 км/год.

В ISW припустили, що росіяни розглядають посилення безпеки на окупованому ними півострові після атак на військову інфраструктуру, але для таких заходів їм, можливо, доведеться відвести частину сил від лінії фронту.

Раніше ISW дійшов висновку, що РФ використовує як бойові сили всі типи сил безпеки, включаючи Росгвардію. І ймовірно, їй доведеться відволікати частину цих підрозділів від виконання обов’язків на захоплених територіях, щоб захистити окупований Крим.

“Неспроможність Росії зупинити атаки на окупований Крим може викликати невдоволення в російському суспільстві. На кадрах у соціальних мережах уже видно, як багато росіян чекають у заторах, щоб виїхати з Криму та поїхати до Росії, що може свідчити про зростання стурбованості щодо ефективності заходів безпеки”, – наголосили в ISW.

І додали, що один із російських військових блогерів уже розкритикував війська РФ за те, що вони не задіяли більше засобів радіоелектронної боротьби після першої атаки безпілотника на штаб ЧФ 31 липня.

Читайте також:
У Севастополі вибух – завдано удару по штабу Чорноморського флоту. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна