На Херсонщині загинув боєць 206-го батальйону ТрО, активіст ГО “Справа громад” Юрій Каракай

На Херсонщині 18 серпня загинув військовослужбовець, активіст ГО “Справа громад” Юрій Каракай, який воював з російськими загарбниками з першого дня повномасштабного вторгнення.

Як повідомили “Новинарні” його побратими по службі, Юрій загинув унаслідок мінометного обстрілу на Південно-бузькому напрямку на заході Херсонської області.

24 лютого Каракай вступив до лав 206-го батальйону територіальної оборони Києва. Після того, як російські війська втекли з Київщини, з побратимами вирушив захищати позиції українського війська на півдні України.

“В той страшний для усіх день, 24 лютого, Юрій Каракай прибіг на Лаврську (на цій вулиці розташований офіс підтримуваної Петром Порошенком ГО “Справа громад” і там формувався окремий батальйон територіальної оборони ЗСУ – “Н”), отримав зброю та зайняв своє місце в строю. Кросівки, джинси, червона куртка та кулемет за плечима! Таким він і залишився в пам’яті. Звичайним українцем. Який не втік. Не сховався за фразами “Я нічого не вмію! Я психологічно не готовий”, а став на захист своєї рідної країни! Жив як справжній громадянин України! І загинув як воїн, віддавши життя за рідну землю!”, — написав друг Юрія Олексій Петров.

Юрій-Каракай-3 Юрій-Каракай-2 Каракай-23-лютого Юрій-Каракай
<
>
До "великої війни" Юрій Каракай був активним учасником патріотичних заходів та акцій

За словами колишнього міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, Каракай завжди був дуже скромним і невибагливим:

“У перший день великої війни ми з ним познайомилися особисто. Учора, на 176-й день війни, він загинув у бою. Ми були разом із самого початку. Він завжди був дуже скромним і невибагливим, але рішучим і гострим інтелектуалом, справжнім Воїном. “Чого мені боятися, я вже на передовій!” – любив спокійно наголошувати Юрій”.

Бійці 206-го батальйону ТрО з Петром Порошенком, березень 2022 року. Фото: ФБ Юрій Каракай

Каракай був активним прибічником п’ятого президента України Петра Порошенка й гостро критикував чинного главу держави Володимира Зеленського.

“Війна забирає найкращих… Юра був правдолюбом, відчував несправедливість серцем. А свою позицію відстоював діями: і в мирні часи на барикадах, протестах, акціях, і у воєнні часи на фронті. Такі завжди йдуть попереду і беруть на себе відповідальність не лише за себе, а за долю всієї країни”, – наголосив Петро Порошенко.

“З мого окопу видно смужку фронту в 7, максимум 10 км. Це все, що я знаю про війну. У мене немає інформації про ситуацію у сусідів, про резерви командування, їх чисельність і боєздатність, про наявність чи відсутність озброєнь і боєприпасів, палива і харчів.

Тому я не роблю прогнозів, не пишу аналітичних статтей, не розробляю плани наступу і оборони, не ганьблю союзників і не ставлюсь зневажливо до ворога. І вам раджу, не слухайте всіляких арестовичів та швеців, довіряйте лише офіційним повідомленням Генштабу, моліться вашим богам і вірте в ЗСУ”, – наголошував Юрій в одному зі своїх дописів.

Згідно з інформацією на його сторінці у фейсбуці, Юрій Каракай народився 12 квітня 1984 року.

Як повідомила волонтерка Ірина Солошенко, п’ять років тому в нього померла дружина, з якою мав двох синів. Молодший із них нині першокурсник.

Читайте також:
Невідомий Гліб Бабіч. Спогади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна