Генсек ООН їде до Львова й Одеси для переговорів із Зеленським та Ердоганом

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш цього тижня приїде до Львова й Одеси та зустрінеться з президентами України Володимиром Зеленським і Туреччини – Реджепом Ердоганом.

Про це 16 серпня повідомила інформагенція Reuters із посиланням на речника генсека ООН Стефана Дюжарріка.

Зазначається, що Антоніу Гутерреш зустрінеться з Володимиром Зеленським і Таїпом Ердоганом у четвер, а в п’ятницю відвідає Одесу, звідки відновлено експорт українського зерна за угодою за посередництва ООН.

За словами речника, під час зустрічі з Зеленським у Львові Гутерреш також обговорить ситуацію на Запорізькій АЕС і пошук політичного рішення війни з Росією.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що може сприяти візиту інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до Запоріжжя з Києва, але російські окупанти не підтримують таку інспекцію, стверджуючи, нібито будь-яка місія, яка проходитиме через Київ, є небезпечною.

У суботу Гутерріш відвідає Спільний координаційний центр у Стамбулі, до складу якого входять представники України, Туреччини, Росії й ООН, що контролюють чорноморський експорт українського зерна та добрив.

Нагадаємо, наприкінці липня Україна, Туреччина, ООН і Росія підписали “зернову угоду” про гарантії експорту українського збіжжя морським шляхом.
Президент Туреччини Ердоган вважає, що “зернова угода” створює передумови для ширших перемовин України й Росії.

Читайте також:
МЗС: російські ракети по порту Одеси – це плювок Путіна в обличчя Гутеррешу й Ердогану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна