Уряд пропонує відновити акцизний податок на пальне: як зміниться ціна

Уряд пропонує відновити ставку акцизного податок на моторний бензин, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан.

Як передає “Новинарня” в понеділок, 15 серпня, про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

“Ми розраховуємо, що ціна на світових ринках на пальне продовжує падати, ціна на українських АЗС не зміниться, можливе часткове підняття ціни на бензин”, – сказав він.

Урядовець додав, що всі кошти від часткового повернення акцизу підуть на відновлення та відбудову транспортної інфраструктурою, а також Міністерству фінансів вдасться ефективніше проводити необхідні платежі.

В Мінінфраструктури очікують, що нова ініціатива запрацює вже у вересні-жовтні та принесе у держбюджет 2-3 мільярди на місяць.

“Ціни на бензин і дизельне паливо не відреагують – це 100%. Можливо, трохи подорожчає автомобільний газ, але це теж дуже малоймовірно”, – зазначив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн у коментарі “РБК-Україна”.

За його словами, ставка акцизу в 100 євро за 1000 літрів незначна.

Він також наголосив, що в липні взагалі було зниження цін на паливо приблизно на 170 євро за 1000 літрів, і українські імпортери продовжують закуповувати відносно дешеві нафтопродукти.

“Ба більше, завдяки цьому ціни на АЗС ще мають потенціал для зниження. Просто через акциз цей потенціал буде незначним, тобто скоротиться не на 170 євро, а на 70”, – додав експерт.

Читайте також:
В Україні спростили реєстрацію транспорту для військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна