Рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя, зокрема борця з суддівською мафією

Верховна Рада України обрала двох членів Вищої ради правосуддя.

Ними стали адвокат Майдану, член правління фундації Dejure Роман Маселко та кандидат юридичних наук Микола Мороз.

Саме на їхньому обранні у ВРП наполягало громадянське суспільство, антикорупційні активісти тощо.

Як повідомив у телеграмі нардеп Ярослав Железняк, на засіданні ВР 15 серпня під час рейтингового голосування Роман Маселко набрав 203 голосів, Микола Мороз – 291, суддя Харківського окружного адмінсуду Ольга Заічко – 137, адвокат В’ячеслав Талько – 79 голосів.

Двоє останніх не були рекомендовані активістами через прояви недоброчесності.

У фінальному голосуванні (одразу за двох кандидатів) Маселко і Мороз отримали голоси 258 депутатів.

По фракціях: “Слуга народу” – 181, “ЄС” – 21, “Батьківщина” – 14, “Платформа за життя та мир” – 18, “За майбутнє” – 2, “Голос” – 9, “Відновлення України” – 1, “Довіра” – 0, позафракційні – 12.

“Скажу чесно, я досі не вірю, що парламент за мене проголосував. Але ще більше мене вражає Ваша підтримка, яка і є основою рішення ВРУ. Величезне “дякую” всім. Це велика честь і ще більша відповідальність. Зроблю усе, щоб не розчарувати та втілити наші мрії про справедливі суди для усіх”, – прокоментував Роман Маселко, відомий як викривач недоброчесних суддів.

“Рада взяла і призначила двох незалежних, незашкварених кандидатів, які просто прийшли і виграли конкурс, розумієте? Ще й одного з них – відомого на всю Україну борця з судовою мафією. На моїй пам’яті це вперше, принаймні що стосується топ-позицій в судовій владі.

…Вітаю Романа і пана Миколу. І одночасно співчуваю. Бо їм випала дуже непроста задача.
Непроста задача і в нас усіх – попереду ще 15 вакансій членів ВРП, які треба заповнити. Але сьогодні в нас є неабиякий привід для оптимізму і для гордості за український парламент, юридичну спільноту і громадянське суспільство”, – написав у ФБ голова правління фундації Dejure Михайло Жернаков.

Довідково

Роман Маселко. Фото: Тетяна Печончик/Facebook

Роман Маселко народився у Львові, у 2001 році закінчив юридичний факультет Львівського національного університету імені Франка. У 2012-му отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. У часи Революції Гідності був адвокатом близько двох десятків автомайданівців, яких переслідували за поїздку до Межигір’я в грудні 2013 року. Працював безкоштовно. Збирав і систематизував докази масштабної фальсифікації рапортів ДАІ, на підставі яких автомайданівців притягували до відповідальності.

Після закінчення Революції Гідності Маселко домагався дисциплінарної та кримінальної відповідальності причетних працівників ДАІ та суддів. Брав активну участь у розробці судової реформи.

З 2015 року Роман – член Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро (з 2017-го – голова Ради). Член Громадської ради доброчесності та експерт “Реанімаційного пакету реформ”.

За вісім років він ініціював більше 400 дисциплінарних справ проти суддів і вже добився звільнення 60 з них.

 

Микола Мороз – доцент, кандидат юридичних наук, Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого (кафедра цивільного права). З 2004 по 2007 роки працював виконавчим директором ТОВ “Норма-Харків”.

Був помічником народного депутата Станіслава Косінова (“За єдину Україну!”, 2002-2006). У цей же час він очолював благодійний фонд “Харківські правові ініціативи”, який згодом змінив назву на БФ “Фонд Станіслава Косінова”.

Сам Косінов у 2020 році був обраний до Харківської облради від “Блоку Кернеса – Успішний Харків”.

 

Вища рада правосуддя (ВРП) – колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Читайте також:
Рада продовжила воєнний стан і загальну мобілізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна