У лютому окупанти йшли на Харків, але заплутались у картах і рушили в протилежний бік, – мер Дергачів

Колони російських військових, що в лютому йшли на Харків, плуталися в топографії і вирушили в протилежний бік від обласного центру.

Окупантів розбили воїни 92-ї і 93-ї бригади Сухопутних військ ЗСУ.

Про це розповів голова прикордонної Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко, передає “Укрінформ” у п’ятницю, 12 серпня.

За його словами, о 6-й ранку 24 лютого Збройні сили йшли назустріч ворогу, зав’язався бій біля Козачої Лопані. Українські захисники розбили першу колону загарбників і відійшли до міста Дергачі.

“Російські війська перегрупувалися і 25-го лютого колоною йшли на Харків. Але вони плуталися в топографії, в картах. Поїхали в населений пункт Безруки, це не доїжджаючи до Дергачів, і через луки намагалися вийти на околиці нашого міста. В тих луках їх почали розбивати, і вони вискочили, знову переплутали, повернули не ліворуч, а праворуч і рушили в сторону Золочівської громади (в протилежний бік від Харкова, – “Н”).

Піднялися на пагорб (місцеві його називають “бугайкою”, – “Н”), є відео – там було до сотні одиниць техніки, включно з танками, “Градами”, установками залпового вогню. І нагорі наші війська розгатили цю колону”, – зазначив Задоренко.

За його даними, залишки колони розділилися: частина рушила на Карасівку (село в Золочівській громаді), частина – на Соснівку (село в Золочівській громаді) в сторону Ветеринарного (Дергачівська громада), де відбулися тяжкі бої.

“Якраз перед повномасштабним вторгненням 92-га бригада базувалася в місті Дергачі. Вона зустріла ворога в напрямку Козачої Лопані. А 93-тя підтягувалася в напрямку Золочівської.

Ці дві легендарні бригади розбили ворога і не дали йому зайти в місто Дергачі. Але росіяни окупували частину території громади”, – зазначив Задоренко.

Він також зазначив, що обстріл Дергачівської громади росіяни тоді почали з “Градів”. Ударів завдавали по критичній інфраструктурі, газопроводах, електропідстанціях, мостових перекриттях через річки. У громаді одночасно зникли світло, зв’язок, газ.

Читайте також:
Майстерклас від воїнів 93 омбр – як підбити російський танк. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.