Росіяни погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС, – Енергоатом

Російські окупанти шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС в Енергодарі та готовність її підірвати.

Про це вранці в понеділок, 8 серпня, інформує пресслужба НАЕК “Енергоатом”.

В “Енергоатомі” запевняють, що начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валерій Васильєв, який зараз командує гарнізоном на ЗАЕС, сказав своїм солдатам, що “тут буде або російська земля, або випалена пустеля“.

Українське підприємство наводить слова російського генерала: “Як ви знаєте, ми замінували усі важливі об’єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю!”.

Передісторія

Російські війська 5 серпня двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14:30 було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкоджено дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС, виникла пожежа. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС.

Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту негайно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

Станом на ранок 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили у НАЕК “Енергоатом”.

Українська розвідка підтвердила інформацію, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції.

Читайте також:
Росіяни обстріляли ЗАЕС. Зеленський поскаржився Мішелю на ядерний тероризм РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна