“Зеленський вирішив погратися в Лукашенка”: ЗМІ повідомили про анулювання диппаспортів 225 нардепів, ті обурені

Міністерство закордонних справ анулювало дипломатичні паспорти 225 народних депутатів.

Про це з посиланням на поінформовані джерела пише “Українська правда“, додаючи перелік прізвищ цих нардепів.

Як зазначає видання, визнано недійсними диппаспорти тих парламентаріїв, які не здали їх після офіційних відряджень.

“За словами джерел УП, президент Володимир Зеленський злиться, що депутати без діла катаються за кордон у час війни”, – ідеться в повідомленні.

У списку тих, чий дипломатичний паспорт анульовано, – перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, віце-спікер Олена Кондратюк, голова фракції  та голова партії “Слуг народу” Давид Арахамія й Олена Шуляк, голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева тощо.

Як пише у фейсбуці журналістка Тетяна Ніколаєнко, увечері п’ятниці, 5 липня, просто на кордоні дипломатичні паспорти вилучили у голови фракції ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко та двох її колег.

“У чаті “Слуг” дикий крик, бо хотіли покарати “заж*пників”, які вивозили золото і годинники, а по факту підставили своїх, які возять гуманітарку”, – зауважила журналістка, додавши, що з цього приводу на погоджувальну раду парламенту викликали міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

У коментарях до допису Ніколаєнко деякі народні депутати називають такий крок МЗС порушенням демократичних принципів.

“Для всіх, хто реально працює, а не їздить по приватних справах – це політична диверсія і знищення міжпарламентської дипломатії”, – наголосила представниця “Голосу” Соломія Бобровська, чий диппаспорт також значиться у списку нібито анульованих.

А нардеп від “Європейської солідарності” Микола Княжицький, прізвища якого у списку немає, називає рішення МЗС “прямим порушенням закону”.

Натомість голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков зазначив, що радіє такому рішенню, адже “використання диппаспортів в особистих цілях – дія, яка містить ознаки конфлікту інтересів”, і “в разі підтвердження фактів використання в особистих, а не службових цілях (це) могло бути підставою для відповідальності”

Як зауважив з цього приводу народний депутат (“Євросолідарність”) Олексій Гончаренко, диппаспорт якого також є у списку, “будь-який народний депутат може виїхати, користуючись [звичайним] закордонним паспортом. По суті, це просто піар Зеленського. Нічого цей указ не змінить. Всі ті, хто їздив на відпочинок – будуть і далі собі їхати на відпочинок”.

“Якщо коротко: Володимир Олександрович вирішив знову погратись у Лукашенка. Така херня в Україні не проходить, не проходила і не пройде. Давайте закінчувати всі ці історії й зосереджуватись на перемозі у війні. Це важливо. А все інше – потім”, – додав опозиційний нардеп.

У травні речник МЗС Олег Ніколенко нагадував парламентаріям, що “дипломатичні паспорти видаються народним депутатам України виключно для здійснення офіційних відряджень”.

“Відповідно до положення про дипломатичний паспорт, після повернення з відрядження в десятиденний термін ці документи мають бути повернуті до МЗС на зберігання і за жодних обставин не можуть використовуватися для приватних поїздок”, – писав Ніколенко, закликавши народних депутатів “неухильно дотримуватися цих вимог”.

Читайте також:
Порошенко написав Зеленському листа, і його таки випустили за кордон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна