Ердоган погодився частково платити Росії за газ рублями, – ЗМІ

Президенти Росії і Туреччини Володимир Путін та Реджеп Таїп Ердоган на переговорах у Сочі домовилися про перехід на часткову оплату за російський газ у рублях.

Про це по завершенні переговорів між президентами 5 серпня журналістам повідомив віцепрем’єр Росії Олександр Новак, пише “Європейська правда“.

“Ми переходимо поступово на оплату в національній валюті, частина поставок уже оплачуватиметься в російських рублях. Це справді новий етап, який відкриває нові можливості, у тому числі для розвитку наших грошово-фінансових відносин”, – заявив Новак.

Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на AFP, це підтвердив і сам Ердоган: “Оскільки ми будемо вести цю торгівлю в рублях, це, звичайно, принесе гроші Туреччині та Росії.

При цьому ні Ердоган, ні російські офіційні особи не сказали, яка саме частина газу буде покриватися рублевими платежами.

Заступник прем’єр-міністра РФ Новак також казав, що під час переговорів були досягнуті “дуже важливі рішення, які виводять наші економічні відносини на новий рівень”. Зокрема Новак анонсував “домовленості” у фінансовій та банківській сфері.

За словами російського віцепрем’єра, Путін з Ердоганом також “детально обговорили будівництво АЕС “Аккую” і газопровід “Турецький потік”.

Російські ЗМІ також стверджують, що під час спілкування з журналістами в літаку після вильоту із Сочі Ердоган заявив, нібито війну РФ проти України буде врегульовано за столом переговорів.

Як писала “Новинарня“, переговори президентів Туреччини і Росії в Сочі тривали понад чотири години.

За словами прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, президенти за підсумками переговорів ухвалили спільну заяву. При цьому Пєсков визнав, що глави держав не обговорювали питання можливого виробництва у Росії або закупівлі у Туреччини безпілотників Bayraktar, про що повідомлялося раніше.

Натомість речник Кремля заявив, що під час зустрічі президенти “наголосили на необхідності повного виконання стамбульської зернової угоди, включаючи безперешкодний експорт російського зерна та добрив”.

Водночас питання війни Росії проти України безпосередньо не обговорювалися.

Як раніше писало видання The Washington Post, на переговорах у Сочі Путін планував просити Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

За даними WP, Росія попросила Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах, що може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності ембарго Євросоюзу на російську нафту.

Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза межам вільних економічних зон у Туреччині.

Читайте також:
Ердоган говорив з Путіним більше чотирьох годин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна