Акти тероризму росіян на ЗАЕС мають на меті відімкнути її від енергосистеми України, – Енергоатом

НАЕК “Енергоатом” застерігає, що російські окупаційні війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знищити її інфраструктуру, відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь нашої країни.

Про це повідомила пресслужба компанії в суботу, 6 серпня.

“Акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції, пошкодження всіх ліній електропередач, через які йде видача електроенергії в енергосистему України, знеструмлення півдня країни.

Такими діями рашисти перейшли до нового сценарію – сценарію руйнувань, створення ядерної та радіаційної аварії на ЗАЕС. Тому обстріли станції, з високою ймовірністю, продовжаться”, – заявляє НАЕК.

За словами пресслужби “Енергоатому”, завадити цьому можуть злагоджені дії безпекових організацій, зокрема ООН, МАГАТЕ та WANO, а також постійний тиск на Росію з боку міжнародної спільноти задля виведення військових з найбільшого в Європі ядерного об’єкту та його повної демілітаризації. Інакше Росія реалізує свій план із перетворення ЗАЕС на військову базу ядерних терористів.

“Цьому зараз сприяють активні дії представників “Росатома”, які перебувають на станції та координують спеціальну програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України шляхом пошкодження за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України”, – наголошують в “Енергоатомі”.

За даними компанії, крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, план загарбників також включає подальше повне знеструмлення станції (блекаут) із запуском дизель-генераторів всіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, що міститься в усіх ядерних реакторах та басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива кожного енергоблоку.

Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції.

Все це відбувається на додачу до мінування берегової лінії ЗАЕС за лінією ставка-охолоджувача і прилеглого берега Каховського водосховища.

“Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа”, – застерігають в “Енергоатомі”.

Передісторія

Російські війська 5 серпня двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14:30 було зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС–Запорізька ТЕС, пошкоджено дві лінії електропередачі. Ввечері було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС, виникла пожежа. Обстріли пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус на АЕС.

Після цього було з міркувань безпеки відключено від мережі 4-й енергоблок.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту негайно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України.

Станом на ранок 6 серпня Запорізька АЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, заявили у НАЕК “Енергоатом”.

Українська розвідка підтвердила інформацію, що російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна