США ліквідували лідера Аль-Каїди в Афганістані. Байден підтвердив

Президент США Джо Байден у спеціальному зверненні до громадян підтвердив інформацію про ліквідацію лідера “Аль-Каїди” Аймана аль-Завахірі.

Про це у вівторок, 2 серпня, повідомляє “Європейська правда”.

“У суботу, за моєю вказівкою, США здійснили успішний повітряний удар у Кабулі, внаслідок якого загинув емір Аль-Каїди Айман аль-Завахірі”, – заявив Байден.

Він аргументує рішення США тим, що аль-Завахірі був особою з найближчого оточення Усами бен Ладена і його основним заступником, був глибоко залучений до планування терактів 11 вересня і подальших операцій проти США – вибуху на есмінці USS Cole, атаках проти посольств США у Кенії і Танзанії, у яких загинули понад 200 людей і тисячі отримали поранення.

Після загибелі бен Ладена, аль-Завахірі став ключовою людиною в організації і увесь час, включно з останніми тижнями, готував операції та закликав до атак проти пов’язаних із США цілей.

“Відплата здійснена, цього терористичного лідера більше немає. Людям по всьому світу більш не потрібно боятися цього рішучого вбивці. США продовжують демонструвати нашу рішучість і спроможність захищати американців від тих, хто хоче завдати нам шкоди. Ми сьогодні продемонстрували, що скільки б часу не минуло, де не ховайся – якщо ви є загрозою для нашого народу, США знайдуть вас”, – підсумував Байден.

Байден розкрив також деякі деталі операції, зокрема, що спецслужби США після років невдач змогли виявити місцеперебування Завахірі раніше у 2022 році – він переїхав у центр Кабула, щоб жити поруч з родиною. Президент США, отримавши переконливі докази його перебування саме там, дав розпорядження здійснити прицільний удар. Його довго планували, щоб забезпечити успіх і зменшити ризик для інших людей навколо. Близько тижня тому спецслужби повідомили Байдену, що склалися “оптимальні умови” і він після цього віддав фінальне розпорядження.

За інформацією США, ніхто з членів родини Захаві не постраждав і інших загиблих немає.

Читайте також:
Рада ЄС продовжила санкції проти ІДІЛ та Аль-Каїди до 2022 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна