Загострення у Косові: серби будують барикади, вже лунають постріли

доповнено

На півночі Республіки Косова місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

Про це ввечері в неділю, 31 липня, інформує “Європейська правда” з посиланням на сайт телеканалу N1.

Будівництво барикад підтверджує заступник начальника поліції Косова в Північному регіоні Бесім Хоті.

“Було блокування дороги в Зубіному Потоці біля Вараг і в Рударі. Нібито були поширені неправдиві новини про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, що абсолютно не відповідає дійсності”, – заявив він.

Люди повідомляють й про інші випадки блокування автошляхів на півночі Косова.

Також інформують про сирени та постріли щонайменше у двох містах на півночі Косова.

Сайт Kosovo-online повідомляє, шо спецназ Косова бере під контроль кордон із Сербією.

Натомість у штабі миротворців KFOR заявили, що “відстежують ситуацію та наразі збирають інформацію”.

Як інформує “Балканський оглядач” після 22-ї години, поліція Косова повідомила, що по косовських поліцейських стріляли серби, що беруть участь в протестах. Постраждалих наразі немає.
Є інформація про напади сербів на албанців.

“Громадяни також надали інформацію про те, що є випадки, коли особи, які підозрюються в участі в організаціях, що блокують дороги, затримували та жорстоко поводилися з албанцями, наносячи тілесні ушкодження та завдаючи матеріальної шкоди їхнім транспортним засобам”, – повідомила поліція Косово.

У той же час, сербські медіа повідомляють про одного постраждалого серба.

Читайте також:
Президент Сербії Вучич заявив, що втомився від лекцій лідерів ЄС про його зв’язки з Росією

Північ Республіки Косово заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство.
Угода 2011 року між Сербією та Косовом передбачає тимчасове – терміном на 5 років – використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести.
Цього разу Косово має намір добитися свого – від 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки втрачають чинність.

Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. Президент Сербії Александер Вучич навіть натякає на можливе військове вирішення конфлікту. За його словами, якщо Приштина “наважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів, Сербія переможе”.

Втім, це означатиме виклик миротворцям KFOR, а відповідно – оголошення війні НАТО.

Республіка Косово – частково визнана держава на Балканах, частина колишньої Югославії, заселена переважно албанцями, незалежність якої не визнає України.

Читайте також:
Німеччина вимагає від Сербії долучитися до санкцій проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна