Як працювати в умовах воєнного стану: КЖЕ видала поради для медіа

Комісія з журналістської етики опублікувала аналітично-довідковий збірник для журналістів та ЗМІ щодо юридичних та етичних аспектів роботи медійників в умовах воєнного стану.

У збірку “Саморегуляція українських медіа під час дії воєнного стану в Україні. З досвіду роботи Комісії з журналістської етики” увійшли 10 найважливіших рішень КЖЕ, присвячені діяльності журналістів та медіа в період після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

“Збірка буде корисною журналістам, керівникам медіа, студентам і викладачам факультетів журналістики, а також споживачам інформації”, – зазначають укладачі.

Серед іншого, в у збірнику висвітлюються юридичні аспекти діяльності медійників під час війни, є корисна інформація щодо питання гендерної рівності. Крім цього, на практичних прикладах роз’яснюються етичні дилеми та журналістські стандарти, на які варто звертати увагу, висвітлюючи події війни.

Є там і, наприклад, роз’яснення КЖЕ щодо того, чи варто журналістам уникати лексики на кшталт “орки”, “рашисти” та писати з малої літери власні назви на кшталт “Росія/росія” чи “Путін/путін”.

Вступне слово написав очільник Комісії з журналістської етики, співзасновник “Громадського радіо” Андрій Куликов.

Завантажити збірник можна тут.

Читайте також:
Павло Розенко: Мені прямо сказали, що я у стоп-листі телемарафону, бо колись критикував владу

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна