“HIMARS знищують склади, L119 звільнять шлях піхоті”: Україна отримує нову зброю для наступальних дій

Військово-повітряні сили США оприлюднили фото завантаження “військової допомоги для України” у транспортний літак на авіабазі Dover у штаті Делавер.

Фото, оприлюднені 436-м відділенням ВПС США зі зв’язків із громадськістю датовані 21 липня.

“Оскільки маркування вони не приховують, то видно, що в цих ящиках – снаряди калібру 105-мм для гармат L119“, – коментує авіаблогер Віталій Трубников.

Він нагадує, що саме 21 липня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив про новий пакет військової допомоги України, в який, серед іншого, входить постачання 36 гаубиць L119 “натовського” калібру 105 мм.

Dover-зброя-Україні-4 Dover-зброя-Україні-2 Dover-зброя-Україні-1
<
>
Фото: Faith Schaefer

“Щодо кількості снарядів, то місяць тому Пентагон в пакеті допомоги заявив про 36 000 снарядів калібру 105-мм, а два дні тому додали ще 36 000 снарядів. Отже, на кожну з 36 гармат L119 від Британії вже є по 2 000 снарядів від США.

Фактично на озброєння ЗСУ надійшло два укомплектованих дивізіони, розрахунки до яких пройшли навчання у тій же Британії.

Вага гаубиці L119 становить 1900 кг, що дозволяє транспортувати її автомобілями типу HMMWV.
Американські та британські військові використовують 105-мм гармати для вогневої підтримки легкої піхоти чи аеромобільних підрозділів. Відповідно, варто очікувати, що Збройні сили України використовуватимуть L119 для оснащення десантно-штурмових частин”, – підсумував Трубников.

Як зауважив військовослужбовець і військовий блогер Сергій Місюра, такі гаубиці використовуються передусім для наступальних дій.

“Чим ця гаубиця крута? Своїми розмірами, дальностями та манерою застосування. При масі 2 тонни її можливо спокійно десантувати та тягати бронеджипами, не грузовиками. При звичайному снаряді вона може вести вогонь на 14 км, а при реактивному – до 19 км!” – зазначив Місюра.

“Ми не отримуємо, що нам заманеться, бо хочеться, а тільки те що треба: на свої періоди і стадії війни. І такі гаубиці якраз – для наступальних дій. “Хаймарси” знищують штаби, склади і дальню логістику, артилерія на рівні БТГ і бригад буде чистити прохід для проходу піхоти далі – вперед, до звільнення наших земель від цих клятих русаків!” – спрогнозував Місюра.

Читайте також:
“Нам уперше дадуть високоточні снаряди, яких раніше не було”: радник МОУ про динаміку поставок “Рамштайну”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна