Завершено розслідування щодо узурпації влади Януковичем, – ОГП

Завершено досудове розслідування за обставинами захоплення колишнім президентом України Віктором Януковичем державної влади та пособництва у цьому ексзаступника міністра юстиції (ч. 1 ст. 109 та ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 КК України).

Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

“Слідством встановлено, що у вересні-жовтні 2010 року колишній президент України за пособництва заступника міністра юстиції України та інших осіб захопив державну владу шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які належали до компетенції законодавчої і виконавчої влади”, – зазначається в повідомленні.

За даними УНН, згаданий ексзаступник міністра – це Володимир Богатир.

Оскільки колишні високопосадовці тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось Державним бюро розслідувань за спеціальною (заочною) процедурою.

Наразі стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з якими обвинувальний акт буде скеровано до суду для вирішення питання про можливість розгляду справи за відсутності обвинувачених (in absentia).

Як відомо, 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до Конституції України”, який передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління.

Однак восени 2010 року, за президентства Віктора Януковича, Конституційний Суд визнав цей закон нелегітимним і повернув у дію Конституцію 1996 року.

Кримінальні провадження у справі про узурпацію влади Януковичем відкрито проти сімох суддів КСУ. Після втечі Януковича з України у 2014 році Верховна Рада відновила дію Конституції в редакції 2004 року.

Читайте також:
ДБР почне ще одне спецрозслідування щодо Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна