У США суд скасував рішення 1973 року, яке давало право на аборти

Верховний суд США скасував історичне рішення у справі “Роу проти Уейда” 1973 року, яке давало право на аборти в країні. Тепер кожен штат зможе самостійно регулювати цю сферу.

Про це повідомляє Washington Post у п’ятницю, 24 червня.

Зазначається, що це може призвести  до фактичної заборони абортів у консервативно налаштованих штатах Півдня та Середнього Заходу США.

“Конституція не надає права на аборт. Право регулювання абортів повертається народу та його обраним представникам”, – йдеться у рішенні суду.

Суд проголосував 5 голосами проти 4 за скасування рішення. При цьому голова Верховного суду Джон Робертс написав окремого листа, в якому заявив, що він підтримав би закон штату Міссісіпі, який був центральним у тій справі й забороняв аборти після 15 тижнів вагітності, але не скасував би рішення у справі “Роу проти Вейда”. Троє ліберальних членів суду висловили незгоду.

Тож тепер десятки мільйонів жінок по всій території США можуть втратити право на аборт. За прогнозами, близько половини штатів США планують запровадити такі заборони, а деякі вже вжили цих заходів, пише Reuters. Близько 13 штатів вже представили відповідні законопроєкти. Ще кілька штатів заборонили втручання з метою переривання вагітності після шести тижнів, попри те, що на такому терміні багато жінок ще не знають, що вони вагітні.

“13 штатів заборонять аборт протягом 30 днів через ухвалені раніше “тригерні закони”. Вони набувають чинності відразу, як тільки рішення у справі “Роу проти Вейда” скасують.
Ці закони роблять виняток для випадків, коли життю матері загрожує небезпека, але більшість не включає винятків щодо зґвалтування чи інцесту”, – пише видання.

Кореспонденти CNBC також зазначають, що за кілька хвилин після цього рішення генпрокурор штату Міссурі підписав закон про заборону абортів.

Противники вердикту зазначають, що це ймовірно призведе до збільшення підпільних абортів. Як наслідок – збільшення смертності серед жінок.

Імовірно, жінки будуть змушені їхати до інших штатів, де дозволена процедура штучного переривання вагітності.

Читайте також:
У Польщі набуло чинності рішення КС про майже повну заборону абортів. Кілька міст вийшли на протести

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна