Екснардеп фінансував бойовиків “ДНР” і ховав на горищі понад 6 тисяч артефактів, викрадених із музеїв Криму

Правоохоронці викрили на фінансуванні терористів “ДНР” нардепа III-IV скликань Валерія Горбатова.

У нього також знайшли понад 6 тисяч артефактів та експонатів, викрадених із музеїв тимчасово окупованого Криму та куплених у “чорних археологів”.

Про це в п’ятницю, 24 червня, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у фейсбуці.

Серед них – скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчуга XII сторіччя, шоломи епохи Еллінізму та посуд Трипільської культури.

Згідно з висновком експертів Національного музею історії, історичні артефакти належать епохам від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

Фото: Ельдар Сарахман

Венедіктова оцінила вартість вилученого у декілька мільйонів доларів. За її словами, всі цінні речі були знайдені у підозрюваного на горищі та електрощитовій у будинку в Києві.

Колекцію планують передати до музейного фонду України.

Фото: Ельдар Сарахман

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, це найбільша кількість експонатів в історії, повернута у власність держави, а деякі речі не мають аналогів в музеях України та світу.

Зловмисник привласнив культурну спадщину України, викрадену з музеїв АР Крим та куплену у “чорних археологів”.

За оперативними даними, екснардеп втік із Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

За словами Венедіктової, обшуки проводили майже тиждень. Серед знахідок вилучено старовинну книгу “Саркофаги Галії”, яка була експонатом Руського археологічного музею Константинополя, а потім частиною бібліотеки Херсонеського музею в Криму.

На початку “нульових” Валерій Горбатов очолював Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Після окупації Криму та територій Донеччини продовжував здійснювати бізнес-діяльність в ОРДО та сплачував податки окупантам.

Читайте також:
Воїни 24 омбр показали окупантів, що фотографувалися на вкрадену з дому на Київщині “мильницю”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна