Чехія зупинила видачу віз громадянам РФ і Білорусі

Чеський уряд затвердив пропозицію міністерства закордонних справ ЧР щодо припинення видачі віз та видів на проживання громадянам РФ та Білорусі до кінця березня 2023 року.

Про це в середу, 22 червня, поінформувало “Радіо Прага”.

Після вторгнення в Україну російської армії чеський уряд ухвалив рішення про зупинення видачі віз громадянам РФ, а пізніше і Білорусі, за винятком гуманітарних випадків.

У пресслужбі МЗС уточнили, що заяви на надання права перебування в Чехії, які будуть подані в дипломатичні представництва громадянами РФ та Білорусі, згідно з новим положенням закону, вважатимуться неприйнятними. Це означає, що їх не буде розглянуто.

“Цей крок має служити для захисту зовнішньополітичних інтересів Чеської Республіки у зв’язку зі збройним конфліктом на території України, викликаним вторгненням військ РФ і підтриманим Республікою Білорусь”, – йдеться в повідомленні.

Мета такого заходу – тиск на РФ і Білорусь для припинення вторгнення та забезпечення безпеки Чехії.

При цьому росіяни та білоруси й надалі можуть подавати заяви на подовження права на проживання, які розглядатимуться у стандартному режимі, обумовленому законом про перебування іноземців на території Чеської Республіки.

Також нова ухвала не поширюється на заяви на отримання короткострокових віз, якщо заявник є членом сім’ї громадянина Чехії чи іншої країни ЄС. Заборона не поширюється на видачу віз, ВНП чи ПМП, якщо перебування заявника в Чехії – на користь держави, підтверджує міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

Читайте також:
Британія не дала візи російським депутатам для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна