Від Сталіна до Путіна: на конференції в Німеччині розповіли про спроби Москви знищити українців

Українські та зарубіжні вчені презентували нові наукові дослідження щодо Голодоморів у ХХ столітті, а також – сучасного геноциду українців під час повномасштабного військового вторгнення Росії.

10 червня у німецькому місті Ессен відбулася наукова конференція “Геноцид українців: від минулого до сьогодення”. Серед її тем: масові штучні Голодомори у 1920-х – 1940-х роках, а також знищення українців путінським режимом у наш час, починаючи з 20 лютого 2014 року. Про подробиці заходу повідомила генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк.

За її словами, унікальну конференцію організувала місцева українська діаспора разом із Фундацією Українського Голодомору-геноциду (США), Міжнародною асоціацією дослідників Голодомору-геноциду (Україна), Асоціацією дослідників Голодоморів в Україні. Долучилась і мерія міста Ессен, зокрема мер Рольф Фліс (представник партії “Зелених”).

Доповіді презентували науковці з чотирьох країн – Сполучених Штатів, Канади, України та Німеччини. Загалом виступало понад 16 учених: істориків, правників, криміналістів, психіатрів.

Учасники конференції з України

Учасникам конференції продемонстрували документальний фільм “Правда Голодомору”. У стрічці наводяться нові дані про втрати українців внаслідок злочинної політики комуністичного тоталітарного режиму. За цими даними, загалом жертвами трьох Голодоморів – 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років – стало приблизно 15,5 млн українців. Сюди включені і знищені українці Дону й Кубані. До таких шокуючих цифр дійшли у межах розслідування кримінального провадження СБУ, початого у 2019 році. До нього залучили істориків, правників, криміналістів, психіатрів, а також демографів і економістів, які, використовуючи міждисциплінарний підхід, встановили таке число жертв геноциду.

“Експерти та науковці чітко встановили мету злочинної політики – ліквідація національно-визвольного руху в Україні, недопущення відновлення Української держави”, – зазначила Олеся Стасюк.

Учасники наукової конференції прийняли резолюцію – звернення до німецького Бундестагу. Депутатів просять визнати Голодомор геноцидом і засудити дії комуністичного тоталітарного режиму, а також його послідовника – режиму Путіна.

“Російська та комуністична імперії, незважаючи на ідеологічні розбіжності, мали істотні спільні риси. Насамперед їх поєднувала система державного терору, що став інструментом поневолення багатьох народів, зокрема – українського. Перманентні політичні репресії, масові депортації, організовані голодомори, денаціоналізація і русифікація населення стали перевіреними методами управління країною”, – йдеться в резолюції.

“Через те, що комуністичний тоталітарний режим свого часу не був засуджений, він трансформувався у ще одне зло – путінський рашизм. Це – симбіоз фашизму і сталінізму, – додає гендиректорка Національного музею Голодомору-геноциду. – Нацизм був засуджений, а комунізм залишився непокараний. Нині – це загроза для всього демократичного світу”.

Резолюція закликає і до більш рішучої реакції на сучасні події: запровадження ембарго на російські енергоносії, посилення санкцій про Росії і надання Україні важкого озброєння.

На звернення науковців наразі відреагувала одна з правлячих політсил Німеччини – партія “Зелених”. Її речник з міжнародних питань, депутат Бундестагу Омід Нуріпур 11 червня висловився за визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. За словами політика, “визнання цього жорстокого злочину стало б важливим сигналом співпереживання та історичної поінформованості щодо народу України”.

Омід Нуріпур. Фото: Stephan Röhl

Вперше така ініціатива йде зсередини німецького політикуму, а не ззовні. Нагадаємо, у 2019 році українці в Німеччині створили петицію до німецького парламенту щодо визнання Голодомору геноцидом. Звернення набрало 73 тисячі підписів за необхідних 50 тисяч. Проте позитивне рішення так і не було ухвалене. Причиною називають опозицію з боку деяких істориків – як німецьких, так і українських. У 2020 році Міністерство закордонних справ України відкликало патронат над німецько-українською комісією істориків, що діє від 2015 року. Комісія, до якої входять по семеро вчених від Німеччини та України, відмовилась підтримати звернення до Бундестагу про визнання геноциду українців.

Військові злочини Росії проти українців, скоєні у наші дні, актуалізували це питання.

“Нинішні події мають дати поштовх для того, щоб засудити комуністичні злочини так само, як були засуджені нацистські злочини”, – зазначила Олеся Стасюк.

Зазначимо, що 6 квітня депутати парламенту Чехії визнала Голодомор геноцидом українського народу. Вже 11 травня аналогічне рішення ухвалили і щодо російського вторгнення у 2022 році.
Ще раніше – наприкінці квітня – на початку травня – злочини Росії під час повномасштабного військового вторгнення визнали геноцидом Латвія, Литва та Естонія. 2 червня до них доєдналась Ірландія. Польща визнала путінське вторгнення військовим злочином з ознаками геноциду.

підготував: Максим Омельченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.