Зеленський прокоментував вимкнення з “цифри” каналів Порошенка

Президент Володимир Зеленський уперше прокоментував вимкнення з цифрового ефіру каналів “пулу Порошенка” (“5 канал”, “Прямий”, “Еспресо”) та інформацію про те, що допуск людей до участі у спільному марафоні “Єдині новини” контролюється з офісу президента. Про це його спитали на пресконференції з нагоди Дня журналіста 6 червня.

Зеленський заявив журналістам, що “жодні канали не закривали”, але “йде війна”, ворог може вдарити також на півдні і в центрі України, люди мають бути готові до цього, й вони мають знати правду, яка підкріплена рішенням РНБО.

“Наскільки мені відомо, жодні канали не закривали. Канали, на яких є марафон, об’єднана інформаційна зброя. Людей не позбавляли жодних каналів, це є неправда. До речі, ці канали, про які ви сказали, їх можна легко знайти. Незважаючи на те, що ми мали чітку домовленість щодо рішення РНБО, щодо об’єднаної трансляції. Була чітка домовленість, що ми йдемо одним курсом проти зрозумілого ворога з одним змістом. І навіть канали, які зараз об’єднані, вже рішенням РНБО, вони мають можливість і показують своє – в кабельному або десь. Ми у воєнному стані, тому рішення РНБО маємо виконувати”, – заявив президент.

Говорячи про канали Порошенка, він сказав: “Це їхній вибір. Ще раз – у нас свобода слова. Це їхній вибір. Хоча я вважаю, що вони могли би і в кабелі, і всюди також об’єднатися на цей час. На воєнний час. Була нормальна домовленість”.

Володимир Зеленський заявив, що не бачить проблем зі свободою слова в Україні.

“Мене цікавить об’єднання журналістів навколо головної перемоги, а не навколо однієї тієї чи іншої людини, а навколо збереження сотень тисяч людей наших. Інформаційна зброя дуже важлива, але важливо, щоб вона була спрямована не собі в голову, а проти ворога. Нам не потрібно самогубство”, – сказав він.

“Об’єднаність у телемарафоні – правильне рішення. Інформаційні канали були об’єднані в одні змісти. І ці змісти, до речі, створюються між журналістами. Ніхто з Банкової, нехай скажуть журналісти, ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику. Є правда яка вона є. Є зрозумілий ворог, і зрозуміло, проти кого ми воюємо”, – заявив Зеленський.

Водночас він наголосив, що є обмеження щодо показу наданої зброї та деталей бойових дій.

“Є декілька дуже зрозумілих речей: зброя, деталі, кількість уражень. Те, що можна говорити, говорять тільки військові і президент, і все. Все інше, хто хоче щось говорити, показувати нумерацію тієї чи іншої зброї, яка, згідно з контрактами або поза контрактом, згідно з політичними домовленостями президента і лідерів інших країн, не коментується і не показується”, – сказав Зеленський.

“Сьогодні показали “класний сюжет”, неважливо хто, люди вам поаплодували, а завтра вам не передали наступну партію. Це було з дронами, з іншою військовою технікою. Я не можу ризикувати життям військових через те, що комусь подобається щось показувати. Це не стосується жодного прізвища. Є формат, за яким хтось приїжджає на фронт, а хтось не приїжджає”, – заявив Зеленський, коментуючи питання про недопуск на передову журналіста Юрія Бутусова.

Як відомо, “5 канал” і “Прямий” подали до суду за відключення від цифрового ефіру за рішенням РНБО, “Еспресо” звернувся до СБУ і прокуратури, але безрезультатно.

Читайте також:
Журналіст Бутусов заявив, що йому з ОП заборонили відвідувати військові частини на передовій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна