Вперше за 19 років: Японія назвала Курили незаконно окупованими Росією

Японський уряд повернув у щорічний дипломатичний довідник “Синя книга дипломатії” формулювання “незаконно окуповані” щодо Курильських островів.

Про це вранці в п’ятницю, 21 квітня, повідомляє Kyodo News.

“Північні території – це острови, над якими Японія має суверенітет, і вони є невід’ємною частиною території Японії, але тепер вони незаконно окуповані Росією», – йдеться у дипломатичному довіднику.

Зазначається, що таке формулювання з’явилося в японській “Синій книзі дипломатії” вперше з 2003 року.

Також вказується, що теперішні обставини залишають перспективи результату територіальних переговорів з РФ невизначеними.

У довіднику вторгнення Росії в Україну називається “кричущою несправедливістю, яка підриває основи міжнародного порядку не лише в Європі, а й в Азії”.

Як відомо, Японія засудила вторгнення Росії в Україну, назвала його серйозним порушенням міжнародного права і приєдналася до інших західних країн у питанні запровадження економічних санкцій проти Російської Федерації.

У відповідь Москва оприлюднила список “недружніх” країн, до якого включила і Японію, і минулого тижня в односторонньому порядку оголосила про призупинення мирних переговорів щодо спірних територій, посилаючись на “антиросійську позицію” Токіо.

Токіо заявляє, що Радянський Союз незаконно захопив Північні території, до яких входять острови, включаючи Еторофу, Шикотан і Кунаширі, незабаром після капітуляції Японії в Другій світовій війні в серпні 1945 року. Москва стверджує, що це було зроблено “законно”.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 58 – 22.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна