Парламент Молдови підтримав заборону георгіївської стрічки і символів Z та V. ВІДЕО

Парламент Молдови в остаточному читанні ухвалив законо, який передбачає відповідальність за використання символів воєнної агресії, зокрема георгіївської стрічки, символів Z і V.

Про це вдень у четвер, 14 квітня, інформує Newsmaker.

Законопроєкт ухвалено 53 депутатами парламентської більшості.

Він передбачає, що Республіка Молдова заборонить символіку та атрибути, які пропагують акти військової агресії, воєнні злочини та злочини проти людства. До них належить чорно-помаранчева двоколірна стрічка, відома як “георгіївська”, а також літери “Z”, “V”.

Виготовлення, продаж, розповсюдження, а також публічне використання цих атрибутів і символів, які використовуються на підтримку військової агресії, будуть каратися штрафами в розмірі від 4500 до 9000 леїв або від 30 до 60 годин неоплачуваної роботи на користь громади – для фізичних осіб. Для юридичних осіб передбачені штрафи від 9 000 до 18 000 леїв.

Ухвалення закону супроводжувалося протестами депутатів проросійського Блоку комуністів і соціалістів (БКС) біля парламентської трибуни. Лідер комуністів Молдови, експрезидент Володимир Воронін назвав ініціативу партії “Дія та солідарність” (PAS) ганьбою. Під час виступу він заспівав пісню “Вічний вогонь” із совєцького фільму “Офіцери”.

У відповідь депутат (PAS) Раду Маріян сказав, що йому соромно, що така символіка потрапила на танки російської армії, яка розпочала війну в Україні.

“Ми не можемо терпіти, щоб символи війни були присутні в Республіці Молдова”, – сказав він.

Закон набуде чинності після підписання президенткою Маєю Санду.

Депутати від Блоку комуністів і соціалістів заявили, що оскаржуватимуть закон у Конституційному суді.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 50 – 14.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна