РФ перетворила своє право вето в Радбезі на право смерті, – Зеленський в ООН. БОНУС: обмовка Небензі

Російська Федерація перетворила своє право вето в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй на право смерті.

Якщо ООН не може усунути РФ як джерело війни, то повинна самоусунутися. Бо не лише Україні, а й усьому світові потрібен мир.

Як передає “Лівий берег”, про це президент України Володимир Зеленський заявив удень у вівторок, 5 квітня, під час промови на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному через звірства росіян у Бучі.

“Ми маємо справу з країною, яка перетворює право вето в Раді Безпеки ООН на право смерті. Яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним і поширюватися світом, знищуючи все, що тільки може працювати на мир і безпеку”, – сказав глава держави.

Зеленський наголосив: якщо так триватиме, то кожна країна зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоби гарантувати свою безпеку, а не на міжнародне право та інститути.

“Україна має повне моральне право пропонувати реформу світової системи безпеки. Ми довели, що допомагаємо іншим не тільки у щасті, але й у темні часи”, – заявив Зеленський.

Зараз наша країна потребує рішень від Радбезу для досягнення миру.

Для цього є кілька варіантів: “Або усунути Росію як джерело війни, щоб Росія не блокувала рішення, пов’язані з її власною агресією, і тоді ми зробимо все, щоби встановився мир. Другий варіант – самоусунутися. Якщо, крім розмов, ви ні на що не здатні, іншого варіанта не залишається. Україні потрібен мир, Європі потрібен мир, всьому світу потрібен мир”.

Зеленський запропонував скликати міжнародну конференцію у Києві, щоб визначитися, як далі підтримувати мир у всьому світі.

РБ ООН: обмовка Небензі

Загиблих мирних мешканців у Бучі Київської області не було до того, як туди прийшли російські війська – так обмовився постійний представник Росії при ООН Василь Небензя під час пресконференції перед засіданням Радбезу ООН.

Постпред Росії сказав це, відповідаючи на питання журналістки про те, на чому ґрунтуються його спростування причетності росіян до вбивств у Бучі, адже про зворотнє свідчать фото та свідчення очевидців.

Небензя почав пояснювати: “Тепер, якщо ви уважно подивитися на те, що ви бачите в Бучі, щодо трупів, трупів, що лежать на вулицях, яких ніколи не було до того, як російські військові прийшли… тобто пішли, вибачте, перед тим, як вони пішли…” — сказав Небензя.

Журналіст Алекс Тейлор назвав цю обмовку “матір’ю всіх обмовок за Фрейдом”.

Під час засідання Радбезу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця запропонував подякувати російському представнику, який, здається, вперше сказав правду. Кислиця наголосив, що Небензя на пресконференції регулярно повторював слово “війна” (тоді як Кремль називає війну в Україні “спецоперацією”).

“Єдина правда, яку ви вимовили, в тому що ви просуваєтеся не так, як планували, і єдина причина цьому — опір української армії і українського народу, а не ваше витончене військове планування. І останнє. Якщо і є за що дякувати представнику РФ — так це за те, що він визнав вчора на пресконференції, що Росія веде війну проти України. Ви вимовили слово “війна” кілька разів, ви не говорили “спецоперація”. Я вважаю, це визнання має вплинути на оцінку ООН щодо того, що відбувається в центрі Європи. Це був унікальний момент, коли нам потрібно було повірити в слова повністю акредитованого представника в ООН”, — додав він.

Спростування Небензі

The New York Times вивчила супутникові знімки компанії Maxar, зроблені в Бучі Київської області. Тіла вбитих мешканців лежали на вулицях ще з середини березня.

Братська могила в Бучі з’явилася ще 10 березня, свідчать супутникові знімки.

Це розбиває тези російської пропаганди про те, що фото та відео з Бучі — це нібито постановочні кадри, зроблені після виходу росіян, і “провокація України”.

Міноборони РФ і надалі заявляє про те, що під час перебування території під контролем російських ЗС не постраждав жоден місцевий житель, а фото та відео з Бучі — “постановка київського режиму для західних ЗМІ”.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 41 – 05.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна