Договір про гарантії безпеки є можливим форматом закінчення війни, – Чалий

Гарантії безпеки для України є можливим дипломатичним форматом завершення війни.

Про це заявив на брифінгу в Стамбулі у вівторок, 29 березня, колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий.

“Це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність і безпеку України”, – заявив дипломат, якого цитує агентство “Інтерфакс”.

За його словами, “ключова вимога – чіткі юридично зобов’язальні гарантії Україні, які за своїм змістом і формою мають бути аналогічними частині 5 статуту НАТО.

“Якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії, будь-якого військового нападу або операції, ми маємо право впродовж трьох днів вимагати міжнародних консультацій, і якщо впродовж трьох днів ці консультації не дали ніякого результату, країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу, зброю або навіть закрити повітряний простір”, – сказав Чалий.

“Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, Україна буде в позиції зафіксувати свій статус фактично позаблокової та без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету”, – сказав він.

Читайте також:
Арахамія озвучив деталі бажаного договору про гарантії безпеки після переговорів з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна