У знищеному рашистами архіві СБУ в Чернігові зберігалося 13 тисяч справ репресованих

Рашисти знищили архів Служби безпеки на Чернігівщині, де зберігалося близько 13 тисяч справ репресованих у радянські часи та безліч інших важливих документів, які тепер втрачені назавжди.

Про це написав директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

“Росіяни знищили архів Служби безпеки на Чернігівщині. Про це у своєму телеграм-каналі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Це означає, що документів про репресованих за часів СРСР із Чернігівщини більше немає”, – зауважив очільник Архіву нацпам’яті.

Він підкреслив, що в підрозділі СБУ в Чернігові зберігалися значні масиви документальних матеріалів: близько 13 тисяч справ на репресованих, а також документи радянської спецслужби – накази, переписки, особові та агентурні справи ХХ століття.

“На жаль, частина українців уже ніколи не зможе дізнатися правду про своїх родичів, які були репресовані радянським режимом”, – констатував Кулик.

Він також наголосив, що Цієї трагедії можна було б уникнути, якби справи були вчасно передані до Архіву національної пам’яті.

“Зупинка реконструкції на Пухівській, 7 зробила це неможливим, і важливі документи тепер втрачені назавжди”, – зауважив архівіст.

Читайте також:
У Маріуполі росіяни знищили будівлю Художнього музею, де зберігалися оригінали картин Айвазовського і Яблонської

ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 31 – 26.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна