Уперше в історії Швейцарія готова надати українським біженцям спеціальний статус “S”

Вперше в історії Швейцарія готова надавати українцям, які покинули свої будинки через російську війну, спеціальний статус “S”.

Про це повідомляє видання SwissInfo.

Цей статус було розроблено у середині 90-х, під час воєн на Балканах. Він передбачає оперативний прийом біженців в обхід бюрократичних процедур.

“Статус “S” може поширюватися на українців і членів сімей, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійний дозвіл на проживання в Україні і не можуть безпечно повернутися у свою країну. Статус “S” не може надаватися особам, хто вже отримав захист у будь-якій країні ЄС”, – сказано в повідомленні.

 Українці, які отримали цей статус, можуть проживати у Швейцарії до року або продовжити час перебування в країні до закінчення війни. 

Особи із статусом захисту S отримують соціальну допомогу від кантону і вони зможуть працювати (включаючи самозайнятість) без періоду очікування. Діти зможуть відвідувати школу.

Якщо через 5 років біженці зі статусом “S” не зможуть повернутися додому, вони матимуть право на постійне проживання у Швейцарії.

“З початку повномасштабної війни у Швейцарію прибуло щонайменше 11 тисяч українців – принаймні стільки вже зареєструвалися. Федеральний уряд заявив, що країна готова прийняти до 60 тисяч осіб, але владі кантонів доручили готуватися до найгірших сценаріїв – припускають, що до кінця року у Швейцарію можуть прибути до 300 тисяч українців”, – пише ЗМІ.

Читайте також:
Традиційно нейтральні Фінляндія і Швейцарія змінили політику через війну РФ проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна