І це вкрали: мелодія пісні “Вставай, страна огромная” виявилася творчістю УНР 1919 року

Письменник Юрій Андрухович та колектив Івано-Франківського драмтеатру розповіли справжню історію радянської військової пісні “Вставай, страна огромная” – виявляється, це українська мелодія, написана 1919 року.

Про це йдеться в сюжеті ТСН каналу “1+1”, що вийшов 24 березня – через місяць, як російські війська вторглися в Україну.

“Пісня, яку ви зараз почуєте, добре знайома всім, – розповів на відео Юрій Андрухович. – Вона нібито народилася в один із перших днів після нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз 1941 року. Текст її нібито написав російський поет Васілій Лєбєдєв-Кумач. І це справді так. Він написав ці слова. А от мелодію вкрадено. Мелодія народилася значно раніше – 1919 року у лавах криворізьких повстанців Української Народної Республіки. І називається ця пісня – “Повстань, народе мій”.

“І хай ця пісня знову надихає нас, українців, на священну відсіч російським окупантам. Ми переможемо”, – заявив Андрухович.

Хор Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру виконав героїчну пісню в її первісній українській редакції.




Читайте також:
Гурт “Без обмежень” видав новий кліп на пісню “Вільні люди”

Командувач ООС Олександр Павлюк заспівав із “Новинарнею” пісню “Батько наш Бандера”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна