Концепція “Русского міра” – злочинна антихристиянська єресь: заява провідних теологів та ієрархів

Низка всесвітньо визнаних фахівців із православ’я та православних ієрархів склали Декларацію про визнання концепції “Русского міра” єрессю, під яким підписалося вже понад 340 теологів, релігієзнавців, богословів тощо.

“Підтримка багатьма ієрархами Московського патріархату війни президента РФ Володимира Путіна проти України базується на православному етнофілетистському релігійному фундаменталізмі, тоталітарному за своїм характером, який називається «Русский мир».

Це фальшиве вчення, яке приваблює багатьох в Православній церкві і яке підтримують навіть ультраправі католицькі й протестантські фундаменталісти”, – зазначається в документі.

Як наголошують його автори, російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року “є історичною загрозою для народу православної християнської традиції”.

“У своїх промовах президент Володимир Путін та патріарх Московський Кирил (Гундяєв) неодноразово розвивали ідеологію “Русского міра” впродовж останніх 20 років. Вони використовували цю ідеологію як основне виправдання вторгнення (починаючи з 2014 року, коли Росія анексувала Крим та ініціювала опосередковану війну на Донбасі, аж до початку сьогоднішньої повномасштабної війни).

У цьому вченні стверджується, що існує міжнаціональна російська сфера або цивілізація, яка називається “Свята Русь”, до якої входять Росія, Україна і Білорусь (а іноді Молдова і Казахстан), а також етнічні росіяни та російськомовні люди по всьому світу. І цей «Русскій мір» нібито має спільний політичний центр (Москву), спільний духовний центр (Київ як «матір всієї Русі»), спільну мову (російську), спільну церкву (Російська православна церква, Московський патріархат) і спільного патріарха (патріарх Московський), який працює у «симфонії» зі спільним президентом/національним лідером (Путіним) для управління цим “Русским міром”, а також для підтримки спільної духовності, моралі та культури.

Вчення стверджує, що проти цього «Русского міра» стоїть корумпований Захід на чолі зі Сполученими Штатами та західноєвропейськими націями, які капітулювали перед «лібералізмом», «глобалізацією», «християнофобією», «гомосексуальними правами», що пропагуються в гей парадах та «войовничому секуляризмі». А протистоїть Заходу і тим православних, які впали в розкол (наприклад, Вселенський патріарх Варфоломій та інші помісні православні церкви, які його підтримують) Московський патріархат разом із Путіним, які є справжніми захисниками православного вчення”, – переказують основні тези єретичної концепції “Русского міра” автори документа.

Вони зауважують, що з моменту інтронізації Кирила у 2009 році провідні діячі Московського патріархату і представники РПЦ загалом постійно спиралися на ці принципи, “щоб зірвати богословську основу православної єдності”.

“Принцип етнічної організації Церкви був засуджений на Константинопольському соборі 1872 року. Неправдиве вчення про етнофілетизм є основою ідеології «Русского міра». Якщо вважати такі хибні принципи дійсними, то Православна церква перестає бути Церквою Євангелія Ісуса Христа, Апостолів, Нікейсько-Константинопольського Символу Віри, Вселенських Соборів і Отців Церкви. Єдність стає по суті неможливою”, – наголошується в заяві.

“Саме тому ми відкидаємо єресь «Русского міра» і ганебні дії влади Росії щодо розв’язання війни в Україні”, – підкреслюють підписанти.

“Це вчення Російської православної церкви є глибоко неправославним, нехристиянським. (…) Так само, як Росія вторглася в Україну, так і Московський патріархат патріарха Кирила вторгся в Православну церкву, наприклад, в Африці, спричинивши розкол і чвари, завдаючи незліченні жертви не лише для тіла, а й для душі – це ставить під загрозу спасіння вірних”, – наголошують православні експерти.

Декларацію опубліковано в неділю, 13 березня. Станом на ранок 14 березня під нею стояло загалом 342 підписи.

Серед підписантів – троє представників Росії, зокрема колишній відповідальний редактор “Журналу Московської патріархії” Сергій Чапнін. Коментуючи цей документ, Чапнін зазначив, що він відкриває шлях до скидання патріарха Кирила.

Читати документ повністю: українською мовою, англійською, російською, сербською.

Читайте також:
Священники РПЦвУ просять Онуфрія скликати собор і вийти з Московського патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна