У боях під Ніжином загинув Станіслав Прощенко. Слово про побратима

У ці дні в боях за Україну виявляють себе найкращі її сини – воїни, ветерани, активісти, з яких багато були героями інтерв’ю “Новинарні“.

Деякі з них кладуть на вівтар нашої свободи свої життя.

У бою під рідним Ніжином на Чернігівщині загинув ветеран АТО, громадський та церковний активіст, прихильник “Свободи” Станіслав Прощенко.

Як стало відомо, 46-річний Прощенко поліг 1 березня в бою з окупантами в селі Дорогинка.

“У нього була група швидкого реагування. Вони побачили, як п’ятеро окупантів грабували магазин і виносили звідти продукти. Почалася стрілянина. Одного окупанта вбили, водій одразу здався в полон, а інші тікали. Станіслав погнався за одним із них, і його розстріляли з автомата”, – розповів Суспільному військовий кореспондент Ігор Волосянкін.

Після стрілянини у руках Станіслава Прощенка знайшли гранату. “Він хотів себе підірвати, якщо б його добивали. Готовий був підірвати себе разом із росіянами”, – сказав Волосянкін.

Решта бійців із групи реагування залишились живі. Один російський військовий загинув, ще одного взяли в полон, троє втекли.

Станіслав Прощенко у 2013-2014 роках був учасником Майдану, влітку 2014 року у складі 41-го батальйону ТрО (“Чернігів-2”) поїхав до зони Антитерористичної операції на схід України. Пройшов Красний Лиман, Дебальцеве, Оленівку.

“Він був патріотом України і боровся за неї спочатку добровольцем на сході… потім у мирному житті відстоював все українське… Казав: “Ми маємо лупати цю скалу. Якщо не ми, то хто це зробить за нас? Якщо ми цього не зробимо, це доведеться робити нашим дітям…”
Він зупиняв мене, коли я в розмові починала переходити на ніжинський суржик і нагадував: “Ти маєш пам’ятати: все московитське вбиває!”
Для мене він був взірцем незборимої віри у розквіт України. Мені здається, що на місці його серця в його грудях жила любов до рідної землі…
Прекрасний батько. Патріот. Герой. А Герої не вмирають!!! Вони живуть у наших серцях і з неба оберігають нас…” – написала в фейсбуці ніжинська активістка Яна Хмелюк.

Вічна пам’ять, побратиме.

Героїчний чин захисників України не буде забутий. Їхні смерті будуть відплачені.

Читайте в “Новинарні“:
“Якщо цю ракову пухлину не зачистити, вона вибухне новою війною”.
Як ветеран АТО Стас Прощенко на Чернігівщині протистоїть Московському патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна