“РФ перестане бути частиною світової економіки”: Байден оголосив деталі нових санкцій

Сполучені Штати Америки та понад 30 держав партнерів по всьому світі узгодили “пекельні санкції”, що мають вдарити по Російській Федерації.

Про це заявив президент США Джо Байден після засідання Ради національної безпеки США, повідомляє “Європейська правда” ввечері в четвер, 24 лютого.

Також перед тим Байден провів переговори із партнерами по “Великій сімці”. За його словами узгоджені санкції, що завдадуть болючого удару по Росії.

“Ми обмежимо можливість Росії вести бізнес у доларах, євро, фунтах і єнах, бути частиною світової економіки. Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. І обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці XXI сторіччя”, – заявив президент США.

Байден наголосив, що вже бачить результат підготовки санкцій – рубль обвалився до історичного мінімуму, ринок російських акцій вже просів.

Глава Білого дому також додав, що США вже наклали санкції на російські банки з активами понад трильйон доларів, які разом складають близько третини банківської системи РФ.

“Сьогодні ми наклали санкції на ще чотири російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший барк Росії з активами $250 млрд”, – додав він.

Також США запроваджують додаткові фінансові обмеження для РФ.

“У вівторок (після визнання “незалежності” так званих “Л/ДНР”) ми закрили можливість для російського уряду позичати у американських та європейських інвесторів. Тепер ми запровадимо ті самі обмеження для найбільших російських державних підприємств – компанії з активами понад $1,4 трильйона”, – пояснив Байден.

І насамкінець, за оцінкою Байдена, санкції мають вбити високотехнологічні галузі, включно з ракетною програмою.

Він окремо наголосив, що йдеться про санкції не з боку США, а з боку великої кількості країн.

“27 держав ЄС, Британія, Канада, Австралія, Японія, Нова Зеландія та багато інших посилять спільний ефект нашої відповіді”, – заявив президент Сполучених Штатів.

Водночас від системи SWIFT Росію не від’єднали.

Байден заявив, що можливість відключення Росії від SWIFT “залишається на порядку денному”, але наразі у Європі не готові перейти до цього кроку.

“Це завжди один із варіантів, але на цей час це не є позицією решти Європи”, – додав президент США.

За даними ЗМІ, Європейський Союз розглядає відключення Росію від SWIFT, але проти виступають Німеччина, Італія, Угорщина і Кіпр.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна