“Хто хоче додому — повертайтеся вже: з 14 лютого літаки можуть перестати літати в Україну”, — Гончаренко

Народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко заявив, що з 16:00 понеділка, 14 лютого, повітряний рух в Україні може бути призупинений.

“Швидше за все, із завтрашнього дня з 16:00 по Києву повітряний рух в Україні буде призупинено”, — написав нардеп у Telegram.

Як пояснив Гончаренко, це пов’язано з тим, що одна з найбільших страхових британських компаній із 14:00 понеділка за Лондоном (16:00 за Києвом) припиняє страховку цивільних літаків, які перебувають у повітряному просторі України.

За інформацією нардепа, компанія вже надіслала авіакомпаніям повідомлення про це.

“Власники літаків, які перебувають у лізингу, вже забороняють своїм бортам залітати у повітряний простір України. На цей час KLM скасував свої рейси, Sky Up вже садить рейс із Фуншалу в Кишиневі, сьогодні з’явиться заборона від Air France”, — зазначив Гончаренко.

“Якщо ви знаходитесь за кордоном і намагаєтеся дістатися додому, то найкраще це робити вже зараз. Тому що у найближчі тижня-два, ймовірно, це буде зробити дуже складно”, — додав нардеп.

ОНОВЛЕНО
Цю інформацію підтвердили джерела “Української правди” в авіасфері.
Вони повідомили, що міжнародні страхові компанії, які займаються страхуванням авіаперевезень, з понеділка, 14 лютого, припиняють страхувати літаки для польотів над Україною через високі ризики бойових дій – відтак авіакомпанії вимушені припинити польоти, хоча про закриття авіапростору не йдеться.
Повідомляється, що таке рішення страхові компанії прийняли через безпрецедентну інформаційну напругу у світових ЗМІ стосовно потенційної загрози для України з боку РФ.
Усі літаки українських та міжнародних авіакомпаній вимушені припинити польоти через вимоги лізингодавців (власників літаків), базувати літаки поза Україною на час кризи.

Раніше літак української авіакомпанії SkyUp, який виконував рейс із острова Мадейра до Києва, був вимушений сісти в аеропорту Кишинева (Молдова) через заборону його власника влітати в повітряний простір України.

Про це йдеться у повідомленні SkyUp

Як розповіли в авіакомпанії, 12 лютого 2022 року лізингодавець повітряного судна — резидент Ірландії — повідомив авіакомпанію про негайну заборону влітати його літаком у повітряний простір України.

“Через вимоги власника повітряного судна літак авіакомпанії SkyUp із бортовим номером UR-SQO, що виконував рейс PQ0902 за маршрутом Фуншал (Мадейра, Португалія) — Бориспіль (Україна), був вимушений здійснити посадку в Кишиневі (Республіка Молдова). SkyUp разом із Посольством України в Молдові забезпечить повернення пасажирів в Україну”, — зазначається в повідомленні.

“Попри всі зусилля авіакомпанії та готовність державних структур України звернутися до лізингодавця, власник літака надав категоричну відмову в той час, коли повітряне судно вже виконувало рейс до Києва”, — відзначили у SkyUp.

Авіакомпанія зазначає, що зуміла домовитись про посадку в найближчому до території України аеропорту в Кишиневі. Усіх 175 пасажирів забезпечили харчуванням і організували їм трансфер до Києва.

Читайте також:
Авіакомпанія KLM зупиняє польоти до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна