Росія відмовилася приймати відповіді Євросоюзу і НАТО на “гарантії безпеки”

Росія не може прийняти відповідь Євросоюзу та НАТО на листа глави МЗС Сергія Лаврова про “безпекові пропозиції”. У МЗС РФ заявили, що “колективна відповідь” нагадує “кругову поруку”. Окрім того, до Столтенберга і Борреля, які надіслали ці відповіді, Лавров не звертався.

Про це 11 лютого заявила речниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова.

Вона нагадала, що Лавров адресував листа главам зовнішньополітичних відомств 37 держав – США, Канади та країн Європи, і в ньому було підкреслено, що Росія очікує на “розгорнуту відповідь у національній якості”.

“Натомість нам пишуть Йєнс Столтенберг та Жозеп Боррель, до яких ми не зверталися. Такий крок не можна охарактеризувати інакше, як прояв дипломатичної неввічливості та неповаги до нашого прохання”, – заявила Захарова, котру цитує сайт МЗС РФ.

Представниця МЗС РФ зазначила, що документи ОБСЄ та Росія–НАТО, в яких зафіксовано принцип неподільності безпеки, підписано главами держав та урядів відповідних країн.

“В ОБСЄ держави беруть участь у національній якості, і саме в цій якості вони зобов’язалися не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших”, – заявила вона.

Захарова наголосила, що через це російська сторона не може прийняти “колективну відповідь”, яка нагадує “кругову поруку” і чекає “на розгорнуту реакцію на поставлене нами питання від кожного адресата”.

За словами Захарової, у документах, які Росія отримала від Столтенберга та Борреля, немає предметної реакції на послання Лаврова.

“Натомість нам пропонується вступити у діалог щодо зміцнення безпеки”, – додала вона.

Читайте також:
Європі потрібен діалог щодо нових спільних гарантій безпеки, – Макрон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна