Суд ООН зобов’язав Уганду виплатити ДР Конго $325 млн за окупацію територій

Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй зобов’язав Уганду виплатити Демократичній Республіці Конго 325 мільйонів доларів компенсації за її причетність до окупації територій країни.

Про це пише BBC в четвер, 10 лютого.

Суд вирішив, що Уганда порушила міжнародні правила окупації та причетна до гибелі від 10 до 15 тисяч людей у східній частині ДР Конго у 1998-2003 роках.

Також суд підтвердив, що Уганда під час окупації була причетна до грабування природних ресурсів — золота, алмазів та деревини.

Відтак, Уганді тепер доведеться у 2022-2026 роках щороку виплачувати ДР Конго по 65 мільйонів доларів.

Водночас конголезька сторона вимагала 11 мільярдів доларів, проте суд такий запит не схвалив. В Уганді заявили, що така величезна сума зруйнує її економіку, тож суд постановив, що не має наміру призначати компенсацію, який угандійці сплатити не зможуть.

Додамо, що йдеться про війну у 1998-2003 роках, у ході якої іноземні військові у ДР Конго підтримували антиурядових повстанців у багатих на природні ресурси східних регіонах країни.

Загалом ці військові були із 9 країн, проте здебільшого — з Уганди та Руанди. Вони пояснювали своє втручання тим, що не хочуть поширення внутрішнього конфлікту у ДР Конго на свої території. Цей конфлікт став однією із причин того, що у ДР Конго у 1998-2008 роках понад 5 мільйонів людей загинули від хвороб і голоду.

Читайте також:
Українські миротворці знищили військову базу бойовиків у ДР Конго. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна