Рада прийняла закон про захист українських полонених і їхніх родин

Верховна Рада ухвалила закон “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”.

Законопроєкт №6104 на засіданні в парламенту 26 січня підтримали 288 народних депутатів з усіх фракцій та груп (навіть один з “ОПЗЖ” – Пономарьов).

Ухвалений законопроєкт створить законодавчі механізми соціального і правового захисту осіб, які втратили свободу внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх родин, а також визначить підстави й процедури встановлення зазначеного факту.

Серед іншого, законом закріплено:

  • створення Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок агресії проти України, а також визначення її повноваження;
  • порядок виплати грошової допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення їх особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членам сімей таких громадян;
  • створення та функціонування Єдиного реєстру таких осіб;
  • гарантії на медичну та реабілітаційну, зокрема психологічну, допомогу, порядок надання правового захисту;
  • реалізацію житлових, трудових, освітніх прав, права на пенсійне забезпечення та на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Проєкт закону ініціював і подав як невідкладний президент Володимир Зеленський.

До його розробки долучалося Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На виконання цього закону Мінреінтеграції розробить відповідні нормативно-правові акти для його ефективної імплементації, зазначили у відомстві.

“Підкреслимо, що питання соціального та правового захисту українських громадян, які є позбавленими свободи внаслідок збройної агресії проти України та членів їх сімей вирішували через низку підзаконних нормативно-правових актів, однак єдиного та чіткого урегулювання цих питань не існувало”, – ідеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Читайте також:
В ОРДЛО утримують 300 полонених, із них 40 – військові, – Денісова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна