Швеція виведе свої війська з Малі через ПВК “Вагнера”

Уряд Швеції вирішив відмовитися від участі в антитерористичній місії Takuba і протягом 2022 року вивести військових із Малі. Це сталося через прибуття в Малі бойовиків ПВК “Вагнера”.

Про це, перебуваючи у Франції, заявила журналістам глава МЗС Швеції Анн Лінде, передає в п’ятницю, 14 січня, агентство Reuters.

“Ми знаємо, що там діють вагнерівці, якщо їхній вплив на обстановку [у Малі] посилиться, ми не зможемо залишати там стільки військових”, – визнала міністр.

Вона наголосила, що прибуття бойовиків на допомогу офіційній владі є неприпустимим, через це “будуть наслідки”.

2020 року парламент Швеції дозволив відправити до Малі до 150 військовослужбовців для участі в операції Takuba. У місії ООН задіяно ще близько 250 шведських військових. Ситуацію в Малі парламент знову обговорить у лютому, зазначила Лінде.

Місія Takuba частково продовжила антитерористичну операцію Збройних сил Франції у Сахелі. У Takuba беруть участь військові та логістичні потужності 14 європейських країн, які допомагають малійським силовикам у боротьбі зі озброєними ісламістами.

У Парижі вже підтвердили, що деякі країни-учасниці Takuba заявили про занепокоєння у зв’язку з прибуттям до Малі сил російської ПВК “Вагнера”.

США та Євросоюз, насамперед Франція, неодноразово висловлювали занепокоєння щодо перебування у Малі “групи Вагнера”. Проте російська сторона заявляла, що жодних представників збройних сил РФ у Малі немає.

Читайте також:
Присутність ПВК “Вагнера” в Малі є підтвердженим фактом, – Боррель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна