Мовний омбудсмен закликає владу столиці і Київщини затвердити міську й обласну програми розвитку держмови

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав керівництво столиці та Київської області затвердити міську й обласну програми розвитку державної мови.

Про це інформує пресслужба мовного омбудсмена в п’ятницю, 14 січня.

“Кожне четверте-п’яте звернення, що надійшло впродовж 2021 року на адресу секретаріату уповноваженого про порушення мовного закону, – від киян. Жителі столиці скаржилися на відсутність україномовних версій інтернет-магазинів, на обслуговування на не державною мовою, фіксували порушення у сфері освіти, зовнішньої реклами. Ну і, звісно, це питання недотримання деякими депутатами місцевих рад і Київради зокрема мовного закону”, – йдеться в повідомленні.

На думку уповноваженого, в питаннях мовної політики, дотримання мовного законодавства Київ має бути серед лідерів.

“Я публічно звертаюся до керівництва Києва та Київської області негайно втрутитися в цю ситуацію, затвердити міську й обласну програми розвитку української мови, як це зроблено в інших областях (наприклад на Харківщині й Кіровоградщині), створити мережу безкоштовних курсів з вивчення української мови, забезпечити необхідними умовами екзаменаційні майданчики й центри проведення іспитів на рівень володіння державною мовою потенційних державних службовців”, – заявив Кремінь.

Він також закликав владу здійснювати постійний і позаплановий контроль у тих сферах, які є проблемними.

Читайте також:
“Началось, б**дь”: у Києві супермаркет звільнив касирку за відмову обслуговувати покупців українською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна