Рада хоче змінити статус каналу “Дом” на всеукраїнський російськомовний

Верховна Рада може змінити статус каналу “Дом” на всеукраїнський російськомовний під час засідання у четвер, 16 грудня.

Як повідомляє об’єднання громадських організацій «Мова об’єднує», відповідний законопроєкт № 4487 «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» внесений до порядку денного пленарного засідання.

Активісти вважають, що рішення намагаються ухвалити незаконно.

“Відповідно до внесених комітетом поправок, російськомовний канал “Дом”, створений для мовлення на окуповані території, має поширити мовлення на всю Україну, причому безкоштовно й тотально, у складі так званої універсальної програмної послуги. Законопроєкт 4487 стоїть у порядку денному пленарного засідання 16 грудня, тобто за лічені години. Це саме по собі суперечить закону про регламент Верховної Ради України, тим більше, що текст і порівняльна таблиця законопроєкту до другого читання станом на 23 годину 15 грудня на сайті парламенту відсутні. Але найголовніше – такі дії влади є замахом на підвалини української державності й демократії. Україна – демократична держава, в якій давно нема й не має бути державного телебачення, за винятком іномовлення і парламентського каналу «Рада». Є суспільне мовлення і комерційні канали. Повернення загальноукраїнського державного телебачення як рупора влади, а не суспільства, є неприйнятним. Тим більше – телебачення російськомовного”, – заявили активісти.

В об’єднанні нагадали, що, відповідно до законів “Про телебачення і радіомовлення” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою телебачення і радіомовлення є українська мова.

Частка телепрограм українською мовою на будь-якому каналі, що транслюються всередині України, має становити не менше 75%, а деяких програм – 100%.

“Запуск державного російськомовного телеканалу, обов’язкового для показу по всій Україні став би не просто беззаконням, а актом прямої участі влади в російській гібридній війні проти України. Ми закликаємо кожного народного депутата, який пам’ятає про свою присягу українському народові й обов’язок дотримуватися Конституції й законів України, незалежно від партійної приналежності – за жодних обставин не голосувати за цю авантюру!» – йдеться в заяві об’єднання.

Напередодні парламентський комітет з прав людини рекомендував ухвалити цей законопроєкт у другому читанні. Якщо Верховна Рада підтримає його, канал «Дом» зможе потрапити до універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається українцям.

Таким чином, державний російськомовний канал, який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, де-факто вийде у загальнонаціональний масштаб і зможе конкурувати з приватними телеканалами.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав у коментарі “Детектору медіа”, що канал “Дом” уже порушує закон “Про іномовлення”.

“Закон достатньо чіткий, у ньому прямо заборонялося мовлення на території України, крім окупованих територій. І його перформатування у внутрішній телеканал є порушенням низки законів: “Про телебачення і радіомовлення”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, “Про іномовлення”, – прокоментував правник.

Читайте також:
Канал “Дом” отримав попередження, бо показав карту з “російським” Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна