Переформатування каналу “Рада”: більшість визнала порушення

У Верховній Раді відбулася нарада із керівниками фракцій і груп щодо подальшого висвітлення роботи парламенту, зокрема змін у роботі телеканалу “Рада”. Голова фракції-монобільшості “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що канал повернеться до висвітлення роботи парламенту відповідно до постанови.

“У нас відбулася нарада щодо нового, модернізованого каналу “Рада”. Ми з’ясували, що там є за ці перші два дні роботи певні порушення постанови, яку ми разом приймали. І ми разом прийняли рішення негайно повернутись до виконання цих постанов”, – сказав Арахамія, якого цитує “Детектор медіа”.

Депутатка від “Європейської солідарності” Вікторія Сюмар додала, що було досягнуто домовленості привести роботу мовника у відповідність до “постанови, статуту і законів”.

Постанова передбачає трансляцію парламентським мовником засідань Ради, брифінгів, годин запитань до уряду, присяги нардепів та інших заходів.

Нову студію каналу “Рада”, обладнану в кулуарах другого поверху парламенту, можуть демонтувати.

“Порушили питання, щоб прибрати цю ганебну студію. І її приберуть, тому що вона вкрай незручна через те, що нею, зокрема, закрили екран, на якому транслюють засідання”, – сказав у коментарі ЗМІ голова фракції “Голос” Ярослав Желєзняк.

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко у свою чергу заявила, нібито керівники фракцій та спікер парламенту Руслан Стефанчук домовилися повернути старий формат мовлення телеканалу “Рада”.

“Канал “Рада” – це канал, який мусить виконувати єдину функцію – в прямому ефірі доносити трансляції засідання Верховної Ради, засідання комітетів, брифінги депутатів і голів фракцій. Це функція каналу “Рада”. Тому зараз на погоджувальній раді, де були лідери фракцій прийнято рішення повернутися до того формату трансляцій, який насправді давав можливість висловитися всім фракціям, всім депутатам, і повернутися до спеціального формату роботи тільки з прямими трансляціями”, – цитує Тимошенко сайт LB.ua.

Однак, зазначає “ДМ”, Давид Арахамія уточнив, що канал “Рада” повернеться до виконання чинної постанови про висвітлення діяльності парламенту, однак наразі не передбачається повернення до старого формату мовлення.

Переспрямування “Ради”

Як відомо, 15 грудня 2021 року державний канал “Рада” оновив свій формат. Наразі він працює в форматі телемарафону зі включеннями для коментарів та гостями прямоефірних студій. Також щогодини виходить випуск новин. Нова студія зайняла велику частину кулуарів на другому поверсі будівлі парламенту.

На каналі зазначають, що це тестове мовлення, а повноцінно воно розпочнеться 18 січня 2022 року.

У проморолику у якості нових ведучих “Ради” були представлені скандальний політтехнолог Володимир Петров, провладний блогер Сергій Іванов, низка колишніх працівників українських телеканалів.

У новому форматі ведучі каналу “Рада” критикують опозицію, ігнорують значну частину депутатських брифінгів у кулуарах тощо. Представники “ЄС” заявляють, що такою є політика команди президента Зеленського зі створення “політичного холдингу” з каналів “Дом” і “Рада”,

Бюджет-2022 передбачає виділення на потреби телеканалу “Рада” 378 мільйонів гривень, що є суттєвим збільшенням фінансування парламентського мовника. Також Кабмін уже надав каналу додаткові 17 млн грн фінансування на 2021 рік.

За неофіційною інформацією медіа, куруватиме продакшн оновленого мовника заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко. Креативним директором мовника є Олексій Семенов, який працював на каналі “Прямий”, а шеф-редакторкою – Наталія Яструбенко.

Олексій Семенов відомий як (колишній) громадянин Росії. Як генеральний продюсер він працював над розвитком інформаційних телеканалів “112 Україна” (2013-2014 роки) і NewsOne (2015-2017 роки), а у 2017 році Семенов очолив телеканал Tonis, який переформатував на інформаційний “Прямий канал”, що працював в інтересах Петра Порошенка.

Читайте також:
Рада хоче змінити статус каналу “Дом” на всеукраїнський російськомовний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна