Звання Героя України посмертно отримав онколог Леонід Кіндзельський, що рятував ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

Президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена Держави лікареві-онкологу, радіологові Леоніду Кіндзельському.

Про це інформує пресслужба офісу президента у вівторок, 14 грудня.

“За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку медичної науки, розробку і впровадження методів діагностики та лікування гострої променевої хвороби постановляю: присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави Кіндзельському Леоніду Петровичу – лікареві-онкологу, радіологові (посмертно)”, – йдеться у відповідному указі президента.

Леонід Кіндзельський був головним радіологом Міністерства охорони здоров’я УРСР у 1978-1986 роках. Після аварії на Чорнобильській АЕС займався лікуванням постраждалих.

“Завдяки цьому видатному лікарю та науковцю було врятовано багатьох ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема тих, які отримали смертельну дозу опромінення. Його дуже добре знають чорнобильці, але не дуже добре про нього знають українці”, – зазначив Зеленський.

Кіндзельський першим зрозумів, чим відрізняється протокол лікування лейкозу кісткового мозку від лікування наслідків опромінення. Лікар почав робити операції за методикою Жоржа Мате: підсаджував донорський кістковий мозок внутрішньовенною ін’єкцією, не вбиваючи кістковий мозок постраждалого.

Такі відкриття позначилися на результатах лікування. Загалом 115 осіб із діагнозом “гостра променева хвороба” лікувалися у Кіндзельського. І лише один із цих пацієнтів помер.

“Із групи пожежників, які першими прибули до місця катастрофи на ЧАЕС та отримали особливо велику дозу опромінення, 13 ліквідаторів було відправлено на лікування до Москви, а 11 пацієнтів – у Київський інститут радіології та онкології до Леоніда Кіндзельського. У результаті в групі Кіндзельського вижили всі, а з другої групи – лише двоє”, – йдеться у повідомленні.

Однак, пізніше радянська влада заборонила лікареві проводити операції з підсадки донорського мозку, а згодом звільнила з посади головного радіолога.

Кіндзельський отримав значне опромінення під час своєї роботи та від цього багато хворів. Але продовжував працювати у відділі загальної онкології та хіміотерапії Київського НДІ онкології. Помер лікар у квітні 1999 року.

Як відомо, в Україні 14 грудня відзначають День ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Читайте також:
Помер перший директор Чорнобильської АЕС Брюханов, що був засуджений за вибух на електростанції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна