Штам “омікрон” може з’явитися в Україні цього тижня, – нарада в Зеленського

За прогнозами Ради національної безпеки і оборони України, епідемічна ситуація в країні на свята має бути стабільною, проте новий штам коронавірусу “омікрон” може з’явитися в Україні цього тижня.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час селекторної наради під головуванням президента Володимира Зеленського.

“За прогнозами РНБО, епідемічна ситуація в нашій країні на свята має бути стабільною. Очікується, що новий штам коронавірусу “омікрон” може з’явитися в Україні цього тижня. Але результати перших досліджень у країнах, де його вже виявлено, свідчать про легший перебіг хвороби, зауважив секретар РНБО Олексій Данілов”, – повідомляє пресслужба Банкової.

Зазначено, що у зв’язку з наближенням Різдвяних та новорічних свят було ухвалено відповідні накази МОЗ та головного державного санітарного лікаря з протиепідемічних заходів під час роботи гірськолижних курортів.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, окремо також напрацьовано протиепідемічні заходи під час проведення великих масових заходів.

Також прем’єр зазначив, що нині критеріям виходу з “червоної” зони відповідає Вінницька область, тож буде розглянуто питання про її переведення у “жовту” зону.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що на сьогодні Україна подолала показник у 40% вакцинованих серед дорослого населення: з 14,1 млн громадян 12 млн отримали по два щеплення проти коронавірусу. Проте, за його словами, протягом останніх двох тижнів спостерігається зниження темпів вакцинації.

У цьому контексті президент Зеленський наголосив на необхідності активізації вакцинації та повідомив, що у січні 2022 року буде розширено список товарів та послуг, які можна буде придбати на 1 тис. грн, надану державою кожному українцю, який отримав повний курс щеплень.

“З 19 грудня повністю вакцинованим українцям буде нарахована 1 тисяча гривень. Вони зможуть витратити ці кошти на напрями, які найбільше постраждали від пандемії, – записатися в спортзал, піти в кінотеатр, музей або на концерт, купити квиток на потяг або літак, придбати книги. Водночас, дослухавшись до побажань наших громадян похилого віку, для яких важливою є підтримка здоров’я, зокрема в умовах пандемії, було ухвалено рішення додати до переліку доступних товарів ще й ліки”, – сказав глава держави.

Він висловив переконання, що такий крок збільшить кількість щеплень проти COVID-19 серед людей похилого віку, а також сприятиме лікуванню та профілактиці інших захворювань.

Наразі Міністерство цифрової трансформації доопрацьовує технічні можливості для того, щоб придбання ліків за передбачені за щеплення кошти стало доступним із січня наступного року.

Читайте також:
Тисячу за вакцинацію можна буде витратити на ліки, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.