США проведуть консультації з Україною перед розмовою Байдена й Путіна

Держсекретар США Ентоні Блінкен поспілкується телефоном із президентом Володимиром Зеленським перед переговорами лідерів США та Росії Джо Байдена й Володимира Путіна, зокрема, щодо ситуації навколо України.

Про це повідомив у понеділок, 6 грудня, під час телефонної конференції для журналістів високопоставлений чиновник адміністрації США, передає “Укрінформ”.

“Держсекретар Блінкен говоритиме із президентом Зеленським перед цим відеодзвінком. Крім того, президент Байден спілкуватиметься з президентом Зеленським у наступні після цього дзвінка дні”, – зауважив посадовець.

Він також повідомив, що напередодні запланованої розмови з Путіним глава Білого дому говоритиме з ключовими європейськими союзниками.

Мета цих консультацій полягатиме в тому, щоби “скоординувати меседжі та бути впевненим, що він (Байден, – “Н”) вестиме розмову з Путіним із союзницькою єдністю та міцною трансатлантичною солідарністю”.

Представник адміністрації також нагадав, що Сполучені Штати вже провели кілька тижнів інтенсивної дипломатії з європейськими союзниками й партнерами, в тому числі Україною, а також з російською стороною.

Представник Білого дому також підкреслив, що Байден під час розмови з Путіним висловить серйозне занепокоєння щодо збільшення військової присутності РФ біля України. Крім того, обговорюватимуться інші важливі питання, зокрема, щодо стратегічної стабільності, кібербезпеки, Іранської ядерної програми.

Як відомо, США і Росія домовились провести діалог президентів двох країн у вівторок, 7 грудня, у форматі захищеного відеозв’язку. Очікується, що військова ескалація РФ навколо України стане одним із найголовніших питань спілкування двох лідерів.

Читайте також:
Звернення української громадськості до Джо Байдена напередодні зустрічі президентів США і РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна