Євросоюз засудив торговельні “спрощення” РФ на окупованому сході України

Європейський Союз засудив заходи Російської Федерації із “спрощення” правил закупівлі товарів на окупованих територіях Луганщини й Донеччини як такі, що є черговим проявом неповаги до міжнародного права та спрямовані проти територіальної цілісності України.

Про це йдеться в заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій в середу, 24 листопада.

“Європейський Союз висловлює жаль з приводу російського указу, підписаного президентом Путіним 15 листопада, про спрощення правил торгівлі та здійснення заходів із ширшого доступу товарів на територію тимчасово непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей України. Цей указ має на меті подальше відокремлення від України районів Донецької та Луганської областей, що є тимчасово непідконтрольними уряду, всупереч цілям Мінських домовленостей”, – йдеться у заяві.

Як зауважив речник ЄС, такі одноосібні заходи Російської Федерації порушують суверенітет та територіальну цілісність України, включаючи правила митного контролю. Такі дії несуть потенціал до збільшення напруги та продовження статус-кво тимчасово окупованих територій та перешкоджають майбутньому процесу реінтеграції.

“Ми закликаємо Росію скасувати це рішення та припинити здійснювати односторонні дії, які лише провокують подальше поглиблення конфлікту на сході України. Європейський Союз буде продовжувати свою політику невизнання у цьому сенсі”, – наголошується у документі.

Нагадаємо, президент РФ підписав указ “про надання гуманітарної підтримки” населенню окупованих територій Донбасу, згідно з яким товари з окупованих територій України “прирівнюватимуться” до російських. Відповідний документ опублікували 15 листопада.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що указ Володимира Путіна, по суті, “свідчить про подальшу економічну інтеграцію окремих районів Донецької та Луганської областей, тимчасово окупованих територій України з економікою Російської Федерації”, і Київ чекає на засудження такого вчинку.

Читайте також:
Указ Путіна про товари з ОРДЛО суперечить Мінським угодам, – МЗС Німеччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна