У Болгарії групу військових обвинувачують у шпигунстві на користь Росії

Болгарська військова прокуратура в четвер висунула обвинувачення в шпигунстві на користь РФ групі з шести нинішніх і відставних військових посадових осіб.

Усі шестеро були заарештовані минулого березня, одного із заарештованих згодом випустили під заставу, передає “Інтерфакс” з посиланням на іноземні ЗМІ.

Дата початку судових слухань наразі не оголошена. У разі визнання винними обвинуваченим загрожує до 10 років позбавлення волі.

Серед обвинувачених – колишній високопосадовець болгарської військової розвідки, високопосадовці Міноборони та колишній військовий аташе, який забезпечував контроль над секретною інформацією в парламенті країни. За версією прокуратури, обвинувачені збирали та передавали секретні відомості іноземній державі.

У прокуратурі вважають, що лідером групи був екс-співробітник болгарської розвідки, який був “випускником школи розвідки у Москві, якою відало російське ГРУ”. Після повернення до Болгарії він, згідно з твердженнями болгарської сторони, отримав завдання створити мережу агентів з доступом до секретних матеріалів, пов’язаних із НАТО та ЄС. При цьому його дружина, яка має подвійне громадянство Болгарії та РФ, передавала документи до посольства Росії в Софії.

Раніше між РФ та Болгарією неодноразово виникали шпигунські скандали.

Читайте також:
У Болгарії затримали громадян Росії та Литви за підозрою в промисловому шпигунстві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна