Сепаратисти “ЛНР” і “ДНР” провели пропагандистський “круглий стіл” для оголошення результатів ексгумаційних робіт: що не так

На окупованій території Донецької області ексгумували в стихійних місцях поховань останки майже 150 невідомих жертв російсько-української війни , а на окупованій Луганщині – майже 270.

Цифру з ОРДО на “круглому столі” в окупованому Луганську оголосила так звана “голова міжвідомчої комісії з розшуку зниклих безвісти”, “уповноважена з прав людини в ДНР” Дар’я Морозова, пише сепаратистське видання ЛИЦ.

За її словами, сепаратисти Донецька з 2014 року опрацювали “близько 25 локацій, внаслідок чого на даний момент змогли підняти 147 тіл, це включаючи вже й роботу комісії [із розшуку зниклих безвісти]”.

Морозова не уточнила приналежність останків (до українських сил, бойовиків “ДНР/ЛНР”, цивільних абощо).

Голова аналогічної групи з ОРЛО, так звана “перша заступниця міністра закордонних справ ЛНР” Ганна Сорока заявила, що на окупованій території Луганщини тільки “за час роботи групи, а це три місяці, було піднято 267 останків“.

За її словами, “первинний огляд тіл, залишків одягу дозволяє говорити, що це – цивільне населення, мирні жителі республіки, які загинули влітку-восени 2014 року внаслідок української агресії”.

Сорока заявила, нібито наймасовіші стихійні поховання були в Первомайську, де піднято 80 тіл, і в Луганську, в районі селища Видне – 140 останків.

Заяви колабораційних урядовців т. зв. “ЛНР” і “ДНР” щодо такої великої кількості ексгумованих трупів із невідомих досі поховань, та ще й “цивільного населення”, викликають величезні сумніви, вони не підкріплені поіменними відомостями.

При цьому представниця сепаратистів “ЛНР” Ольга Кобцева зазначила на заході, що Україна лише в ОРЛО розшукує 42 зниклих безвісти.

Ці заяви прозвучали в Луганську 2 листопада на пропагандистському заході під назвою “міжнародний круглий стіл “Незагоєна рана Донбасу”, де “підбивали підсумки” роботи з пошуку безвісти зниклих в ОРДЛО. Зокрема, в ньому брали участь ватажки “ДНР” і “ЛНР” Денис Пушилін та Леонід Пасічник. Останні заявляли про ексгумацію в контексті “документування злочинів, які скоїла Україна на території Донбасу, для того, щоб у перспективі притягнути винних до відповідальності” (цитата Пасічника). За його словами, результат роботи спецгруп буде використаний “для звернень до ЄСПЛ та МКС”.
Водночас ватажки “ЛНР” і “ДНР” заявили, що “готові опрацьовувати механізм взаємодії з українською стороною щодо передачі останків загиблих родичів, яких проживають на підконтрольних Україні територіях”.
Також під “круглий стіл” влаштували фотовиставку і відвідання одного з місць ексгумації в Луганську.

Читайте також:
Павло Нетьосов, “Евакуація 200”: Ми обмінювали наших воїнів у сепаратистів на пальне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна