Помер відомий український письменник Володимир Рутківський, автор “Сторожової застави”

 

В Одесі на 85-му році життя від ускладнень COVID-19 помер відомий український письменник Володимир Рутківський – автор трилогії про джур козака Швайки, повісті-легенди “Сторожова застава” та інших пригодницьких повістей для дітей і підлітків.

Про це в неділю, 31 жовтня, повідомила пресслужба видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га”.

“Від ненаситного “ковіду” відійшов у вічність видатний український письменник, лауреат Шевченківської премії і наш великий друг Володимир Рутківський. Надзвичайно болюча втрата для української літератури. Його блискучими творами зачитуються десятки тисяч дітей і дорослих. Український світ збіднів на Митця, який дав нам приклад шляхетного служіння рідній історії і рідному слову… Світла душа Володимира Григоровича вічно житиме в його творах”, – йдеться в повідомленні.

Видавництво висловило найщиріші співчуття пані Людмилі – його вірній подрузі, дружині та ангелові-охоронцеві.

Володимир Рутківський народився 18 квітня 1937 року на Черкащині, здобув освіту в Одеському політехнічному інституті, а пізніше закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького.
У літературі дебютував як поет, а згодом видав низку прозових творів. Зокрема, визнання читачів принесла пригодницька трилогія про джур козака Швайки, що побачила світ у видавництві “А-ба-ба-га-ла-ма-га” впродовж 2007-2010 років. За неї письменник у 2012 році отримав Національну премію ім. Тараса Шевченка.
У 1986 році він написав повість “Сторожова застава”, яка у 2012 році була перевидана в допрацьованому вигляді як роман та стала основою відомого пригодницького фільму 2017 року.
Рутківський також став лауреатом літературної премії “Книга року BBC 2011” – за історичну дилогію “Сині води”. На відсотки від грошової частини Шевченківської премії заснував приватну нагороду в царині дитячої літератури “Джури”.

Читайте також:
У Києві від ускладнень COVID-19 померло подружжя письменників Тимур і Олена Литовченки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна