“Перший цвях у домовину СРСР”: В’ятрович у фільмі розповів, як Україна прийняла декларацію про державний суверенітет

28 вересня вийшла шоста серія історичного проєкту “10 Днів незалежності України” – “як Україна сприяла розпаду Радянського Союзу і зробила перший крок у звільненні з-під ярма тюрми народів”.

Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Нова серія присвячена Декларації про державний суверенітет, ухваленій Верховною Радою УРСР 1990 року.

“У 1988-1990 роках парламенти радянських республік почали проголошувати суверенітети, які засвідчували вищість національних законів над союзними. Першими це зробили Естонія, Литва, Латвія, Азербайджан і Грузія. Український дисидент і депутат В’ячеслав Чорновіл почав переконувати своїх колег-опозиціонерів, що настав час і для України.
Поки українські парламентарі дискутували над текстом Декларації про суверенітет, до Києва завітала прем’єр-міністерка Великобританії Маргарет Тетчер. Вона стала першим іноземним лідером високого рангу, який з офіційним візитом відвідав Верховну Раду УРСР”, – нагадує ЦДВР.

“Тоді Тетчер чітко дала зрозуміти: вона бачить Україну лише у складі СРСР. Коли її запитали, чи з’явиться колись посольство України в Лондоні, залізна леді відповіла: у нас немає посольства Каліфорнії. Тоді на Заході не дуже вірили в Україну і бачили її лише «штатом», а не самостійною країною, –  розповідає Володимир В’ятрович, історик та автор проєкту. – Іронія полягала в тому, що вже через два дні після візиту Маргарет Тетчер, про свій суверенітет оголосила Російська Федерація. Це стало додатковим аргументом для багатьох українських комуністів, які ще сумнівалися у доцільності проголошення суверенітету української держави”.

Зрештою 16 липня 1990 року український парламент більшістю голосів проголосив Декларацію про державний суверенітет України і долучився до так званого “параду суверенітетів”. Цей день, по суті, став точкою відліку виходу України з-під влади Радянського Союзу. Згодом американський політолог Збігнєв Бжезінський назвав цю Декларацію «першим цвяхом у домовину СССР».

“Через рік розгублені комуністи не придумали нічого кращого, ніж вшанувати першу річницю українського суверенітету покладанням квітів до пам’ятників Леніну”, – ідеться у фільмі про курйоз минулого.

Переглянути попередні серії проєкту можна тут.

Читайте також:
Серіал від ЦДВР “10 Днів незалежності”:
фільм про Листопадовий зрив – найуспішніший військовий переворот українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна